Novim prostornim planom grada Pirota nema lokacija za izgradnju MHE na Staroj planini

Nacrtom novog prostornog plana grada Pirota, koji će uskoro biti usvojen, na Staroj planini u narednih 15 godina sigurno se neće graditi mini-hidroelektrane, javlja RTS.

To je rezlultat građanske inicijative, upornih nastojanja stručnjaka i trogodišnje borbe meštana staroplaninskih sela i ljubitelja prirode protiv izgradnje MHE na planinskim rekama, koje imaju štetni uticaj na prirodu.

Odgovorni projektant Slaviša Tošić izjavio je za RTS da su izbačene sve mini-hidroelektrane sa područja parka prirode i turističke regije Stara panina, i da su kao potencijalne ostale lokacije jedino na reci Nišavi, nizvodno od petlje Pirot zapad sa teritorije administrativnog područja grada Pirota.

Ekološki aktivista Aleksandar Panić iz pokreta “Odbranimo reke Stare planine” kaže da su gradske vlasti u Pirotu dugo ignorisale problem sa mini-hidroelektranama i dodaje:

“Zadovoljstvo postoji, ali put koji koji smo prešli da bismo došli do ovoga apsolutno ne može da se podvede pod bilo kakvo zadovoljstvo, jer je od starne gradske vlasti ovaj problem sa mini-hidroelektranama dugo bio ignorisan. Uspeli smo da nekako te ljude privolimo da počnu da razmišljaju i da vide kolika je štetnost mini-hidroelektrana u zaštićenom području”.

U pokretu “Odbranimo reke Stare planine” ističu da će posle konsultacije sa stručnjacima, u zakonskom roku, podneti primedbe na nacrt prostornog plana.

“Vrlo je važno da napomenemo da ćemo pratiti izgradnju bilo koje hidroelektrane i na reci Nišavi, s obzirom da postoji mogućnost nastanka velike ekološke štete”, kaže Dragan Jonić iz pokreta ORSP.

U tom pokretu isitiču da se njihova borba za čiste reke, a protiv derivacionih mini-hidroelektrana nastavlja na teritoriji cele Srbije i napominju da je veliki uspeh što na teritoriji grada Pirota, uprkos pritiscima, i 58 raspoloživih lokacija, investitori nisu uspeli da izgrade niti jednu MHE.

Izvor: RTS

Foto: arhiva FAR-a

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar