Vučić: Za jul i avgust 60 odsto od minimalca za preduzetnike i radnike mikro, malih i srednjih preduzeća

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, najavio je za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić nove mere u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. Naglasio je da biti dloženo za još mesec dana plaćanje poreza i doprinosa, a biće pokrenut i novi projekat “Moja prva plata”.

Aleksandar Vučić je poručio da država ima dovoljno sredstava da “sipa”, i to direktno, još novca privredi, kako bi osnažila domaću privredu, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

Za naredna dva meseca, jul i avgust, država će plaćati 60 odsto od minimalca za preduzetnike i radnike mikro, malih, srednjih preduzeća, “ne zato što oni nisu radili već zato što hoćemo da ih dodatno finansijski podržimo”.

“Do sada smo 1.181 kredit odborili preko Fonda za razvoj. Dali smo novac za kulturu i slobodne umetnike.”, istakao je Vučić.

Takođe, kako je dodao, najmanje još jedan mesec biće odloženo plaćanje poreza i doprinosa, što je mera koja državu košta oko 300 miliona evra. Država će pokušati da to odloži za još jedan mesec.

“To je strašno važno za ugostitelje, turističke agencije i sve druge”, napomenuo je predsednik.

Najavio je i projekat “Prva plata”, u okviru kojeg će država poslodavcu dati 20.000 dinara za novo zapošljavanje jednog srednjoškolaca, a za zapošljavanje fakultetski obrazovanog 24.000.

Naveo je i da će guverenerka NBS Jorgovanka Tabaković izaći za dva dana sa merom dodatnog moratorijuma za plaćanje kredita – bar na još dva meseca, javlja RTS.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar