Od Covid-19 u Srbiji preminulo još 10 osoba, 409 novozaraženih

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 10.634 ljudi, koronavirus je potvrđen kod njih 409, a preminulo je još 10 pacijenata, pokazuju najnoviji podaci objavljeni na sajtu covid19.rs.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije do sada se popeo na 518, procent smrtnosti je 2,27 odsto, a na respiratorima se nalazi 167 pacijenata. Hospitalizovano je 4.575 ljudi.

Do 15:00 časova 24. jula testirane su ukupno 601.984 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, a koronavirus je regisgtrovan kod 22.852 lica.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 69 korisnika i 74 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 644, a izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 239, dodaje se u saopštenju.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za novinare da je stabilizovan odnos između broja primljenih pacijenata u bolnice i onih koji se otpuštaju.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović objasnila je da se, kada je u pitanju testiranje na lični zahtev ili testiranje radi putovanja u inostranstvo, testovi plaćaju bez obzira na uzrast.

Epidemiolog dr Predrag Kon za RTS da smanjivanje brojeva zaraženih i preminulih od kovida direktno zavisi od naše discipline. U Beogradu, navodi, imamo jasno zaravnjenje, čak i početak snižavanja brojeva.

Predrag Kon je rekao da je pred nama vikend i upozorio da je veoma važno sprovoditi mere da se ne bismo opet vratili u potpuno nestabilno stanje.

Ogranak Svetske zdravstvene organizacije za Evropu danas je izrazio “zabrinutost” zbog ponovnog rasta broja slučajeva koronavirusa u nekim evropskim zemljama pozivajući na aktivno praćenje, odnosno pažljivo ukidanje restrikcija i njihovo ponovno uvođenje ukoliko je potrebno. Među zemljama u kojima je znatan broj novih slučajeva je i Srbija.

Do sada, otvoreno pismo, koje je prethodno uputila grupa od 350 lekara sa zahtevom za smenom Kriznog štaba, podržao je veliki broj njihovih kolega, pa je sada ukupan broj porastao na više od 2000. Podržali ih prosvetari, umetnici, advokati, javlja N1.

Izvor: covid19.rs / RTS / srbija.gov.rs / N1

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar