Otkazan Outdoor festival Jerma, ali ne i dalje aktivnosti na promociji kanjona reke Jerme

Usled nepovoljne epidemiološke situacije u Srbiji i Pirotskom okrugu otkazan je Outdoor festival Jerma, jedna od najlepših letnjih avantura u Srbiji, saopštava Organizaciom tim tog događaja.

U saopštenju stoji da je bilo planirano da festival od 12. do 16. avgusta okupi aktivne porodice, avanturiste i zaljubljenike u prirodu kako bi zajedno, kroz različite programe i aktivnosti, upoznali lepote Specijalnog rezervata prirode Jerma. Organizacioni tim Outdoor festivala Jerma do poslednjeg trenutka radio je na pripremi festivala, u nadi da će doći do poboljšanja opšte zdravstvene situacije u Srbiji i u svetu. S obzirom na to da do toga nije došlo, odlučeno je da se festival ove godine ne održi.

Glavni razlog otkazivanja je, kako piše u saopšenju, briga za zdravlje i sigurnost svih učesnika koji su uključeni u Outdoor festival Jerma – porodice sa decom, pojedinci iz Srbije i regiona, mnogobrojni članovi tima, partnerske organizacije, volonteri i lokalno stanovništvo koje je pretežno staračko i socijalno ugroženo. Tokom organizovanja aktivnosti u prirodi, zdravlje i sigurnost učesnika uvek su bili na prvom mestu, te će tako biti i ovog puta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 369-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 370-1024x683.jpg

„Festival je otkazan, ali leto u kanjonu reke Jerme nije. Udruženje Avanturistička mreža, koje je i organizator festivala, poziva sve zainteresovane da samostalno istražuju kanjon i dolinu reke Jerme. U narednom periodu, udruženje će aktivno raditi na digitalnoj promociji ovog kraja i kroz realizaciju projekta „Jerma za avanturiste“, sa željom da svim zainteresovanim posetiocima pomognu da sami kreiraju svoju avanturu. Projekat „Jerma za avanturiste“ podržan je od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, lokalnih turisičkih organizacija i opština“, kažu organizatori i dodaju:

„Kanjon reke Jerme sa okolinom smešten je na teritoriji opština Pirot, Dimitrovgrad i Babušnica, iako na samo par sati od Beograda, sve do 70-ih godina prošlog veka bio je nepristupačan i nedostupan javnosti. Čak i danas, samo najveći zaljubljenici u prirodu su upoznati sa lepotama ovog kraja i reke Jerme koja izvire u Srbiji, prolazi kroz Bugarsku i opet se vraća u našu zemlju, probijajući kanjon koji mnogi nazivaju „srpskim Koloradom“. Strme litice kanjona, tuneli kroz koje je saobraćao vozić Ćira, vidikovci i pećine, legende o Pop Martinovom blagu, lokalni specijaliteti i domaća hrana nikoga ne ostavljaju ravnodušnim“.

Organizacioni tim takođe navodI da svoju ljubav prema ovom kraju, udruženje Avanturistička mreža deli sa posetiocima kroz organizaciju aktivnosti koje promovišu zdrave stilove života i zaštitu prirode i aktivnu digitalnu promociju na zvaničnom sajtu www.visitjerma.com i ističu da su svi oni koji žele da ovo leto pamte po avanturama iz kanjona reke Jerme, pozvani da se pridruže jedinstvenoj eko-avanturističkoj zajednici i dobiju praktične savete oko samostalnog kreiranja avantura.

Avanturistički Outdoor festival Jerma 2019

Izvor: Organizacioni tim Outdoor festivala Jerma

Foto: Igor Đorđević

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar