a

Nајveći broj zaraženih u jednom danu – 467 i osmoro preminulih

U Srbiji je u protekla 24 sata testirano 10.381 ljudi, a pozitivnih je 467, dok je preminulih još osmoro ili ukupno 534, a u bolnicama ja 4.568 pacijenata, od kojih je na respiratorima 169.

Saopštavajući rezultete na konferenciji za novinare emidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla da je danas zabeležen do sada najveći broj zaraženih. Beograd je i dalje najveće žarište, a potom Kragujevac, Novi Sad i Šabac, navela je ona.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 621.714 osoba, a prisustvo virusa potvrdjeno je kod 23.730 osoba.

Imunolog Srđa Jaković je rekao da smo još daleko od kolektivnog imuniteta i da na to ne možemo da se oslanjamo, već da moramo da sprečavamo prenošenje s osobe na osobu.

Član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš je kazao da u bolnicama u Beogradu ima dovoljno mesta i naveo da virus, kao i mnogi drugi do sada, može da utiče na različite organe, od pluća i bubrega do testista.

Darija Kisić Tepavčević ja rekla da će se možda razmatrati i uvođenje karantina za putnike iz određenih zemalja. O tome se diskutuje i gleda se koji su najoptimalniji obrasci u ovom momentu, kazala je Kisić Tepavčević.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: Fonet / RTS)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar