a

Bugarska ponovo otvara granicu za građane Srbije

Republika Bugarska ponovo otvora granicu za državljane Srbije, rekao je na brifingu u zgradi Vlade u Sofiji Valerij Simeonov, lider NFSB-a.

Kako prenosi BNR, Simeonov je precizirao da se to odnosi i na državljane Severne Makedonije, Moldavije, Izraela i Kuvajta. On je takođe saopštio da će za ulazak u Bugarsku biti nephodan negativan PCR test, ne stariji od 72 časa i da mera karantina nije predviđena. Simeonov je rekao i da do ovakve odluke dolazi na molbu „turističke branše“.

Podsećamo, Bugarska je bila među prvima koja je otvorila granicu sa Srbijom. Kasnije je zbog pogorašanja epidemiološke situacije u Srbiji, ali i celom regionu Balkana ta odluka suspendovana, a Bugarska je bila otvorena samo za malogranični promet i ljude iz pograničnih opština, koji rade na području Bugarske do 50 kilometara udaljenom od granice sa Srbijom.

S. Aleksić (izvor: Bugarski nacionalni radio-BNR)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar