a

Još osmoro preminulih u Srbiji, 379 pozitivnih

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 9.817 ljudi, a 379 je pozitivno, dok je od posledica kovid infekcije preminulo 8 osoba. Na respiratorima su 156 pacijenata. To je namanje u poslednje dve nedelje, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije dostigao je 551, saopšteno je takođe na pres konferenciji Kriznog štaba u Palati Srbija u Beogradu .

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 24.520 slučajeva bolesti Covid-19, u bolnicama je 4.531 osoba, a do sada je testirana 641.091 osoba, kazala je Kisić Tepavčević. Ona je navela da je najveći broj pacijenata u rasponu od 30 do 39 godina i od 40 do 49 godina.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić je kazala da su gojaznost i dijabetes prepoznati kao faktori rizika za oboljevanje od Covida-19. Ona je takođe rekla da su u kovid lečenje uključene i ekipe psihologa, tako da sada pacijeneti imaju i pisihološku podršku.

Odgovarjući na novinarsko pitanje o broju obolelih i preventivi, Darija Kisić Tepavčević je poručila da brojevi pokazuju da se itekako prodržavamo preventivnih mera i ne smemo da se sada opustimo, nego i da utičemo na svoje najbliže da se pridržavamo mera.

Lekari i zdravstveni radnici Kliničko-bolničkog centra Zvezdara i bolnice u Pančevu pozvali su sve građane da poštuju pripisane mere zaštite, posebno nošenje maski, jer je to jedini način da se spreči širenje korona virusa, a novinarima su poručili da ih obiđu i vide kako je to provesti osam sati u smeni u skafanderu i ostaloj opremi, javio je Fonet.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar