Još osmoro preminulih u Srbiji, 379 pozitivnih

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 9.817 ljudi, a 379 je pozitivno, dok je od posledica kovid infekcije preminulo 8 osoba. Na respiratorima su 156 pacijenata. To je namanje u poslednje dve nedelje, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije dostigao je 551, saopšteno je takođe na pres konferenciji Kriznog štaba u Palati Srbija u Beogradu .

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 24.520 slučajeva bolesti Covid-19, u bolnicama je 4.531 osoba, a do sada je testirana 641.091 osoba, kazala je Kisić Tepavčević. Ona je navela da je najveći broj pacijenata u rasponu od 30 do 39 godina i od 40 do 49 godina.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić je kazala da su gojaznost i dijabetes prepoznati kao faktori rizika za oboljevanje od Covida-19. Ona je takođe rekla da su u kovid lečenje uključene i ekipe psihologa, tako da sada pacijeneti imaju i pisihološku podršku.

Odgovarjući na novinarsko pitanje o broju obolelih i preventivi, Darija Kisić Tepavčević je poručila da brojevi pokazuju da se itekako prodržavamo preventivnih mera i ne smemo da se sada opustimo, nego i da utičemo na svoje najbliže da se pridržavamo mera.

Lekari i zdravstveni radnici Kliničko-bolničkog centra Zvezdara i bolnice u Pančevu pozvali su sve građane da poštuju pripisane mere zaštite, posebno nošenje maski, jer je to jedini način da se spreči širenje korona virusa, a novinarima su poručili da ih obiđu i vide kako je to provesti osam sati u smeni u skafanderu i ostaloj opremi, javio je Fonet.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar