a

U Srbiji preminulo sedam osoba, 372 pozitivne

U protekla 24 sata u Srbiji je od posledice koronavirusa umrlo sedam osoba, dok je od 9.653 testiranih 372 bilo pozitivno, saopštio je na preskonferenciji u Beogradu sekretar Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković.

On je rekao da je na bolničkom lečenju 4.501 pacijent, a da je 143 na respiratorima. Od početka epidemije u Srbiji su testirane 650.744 osobe, registrovana su 24.892 slučaja infekcije, a od zaraze koronavirusom umrlo je 558 obolelih.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković takođe je rekao da je veliki broj pacijenata koji je preminuo od posledica zaraze koronavirusom imao višak kilograma ili „šećernu bolest“.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović rekla je da nema saznanja o potpisanim ugovorima za vakcinu protiv koronavirusa, ali da će država raditi na tome da dođe do vakcine kada nje bude bilo. Ona je takođe rekla da je nabavka vakcina prilično dug proces i da je za to obično zadužen Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare koronavirusom je zaraženo 180 korisnika i 102 zaposlena, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Do sada je izlečeno 644 korisnika ustanova socijalne zaštite i domova za stare i 246 zaposlenih, navedeno je u saopštenju, koje je preneo Fonet.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: N1 / RTS / Fonet)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar