a

Praznici i tradicija: Ognjena Marija – zaštitnica letine i praznik kada se ne započinje nijedan posao

Pravoslavni vernici obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatiji kao Ognjena Marija.

Prema crkvenim knjigama. Sveta Marina je rođena krajem trećeg veka, u doba cara Dioklicijana u velikom i čuvenom antičkom gradu Antiohiji, današnjoj Antakiji u Turskoj blizu sirijske granice. Bila je jedinica i samoinicijatovno je prešla u hrišćanstvo u svojoj u 12. godini, Posle muka koje je zbog vere imala, pogubljena je u 16. godini, a njena mošti su odmah postale čudotvorne.

Pravoslavni narod u Srbiji veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona, pa kao i njena braća spada u ogjene svece.

This image has an empty alt attribute; its file name is 439-1024x683.jpg

Ognjenu Mariju slave svi koji su imali štete od groma i oluje, a narodna izreka kaže: “Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu”.

Poštuje se kao krsna, seoska ili gradska slava.

Običaj je da za Ognjenu Mariju niko ne radi, a posebno ne žene, jer se smatra da posao započet na njen dan ne može doneti sreću.

S. Aleksić (izvor: SPC / RTS)

Foto: eparhija.com / Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar