a

Sedam osoba preminulo, pozitivna još 321 osoba u Srbiji

U protekla 24 sata u Srbiji je od posledica kovid obolenja umrlo još sedam ljudi, a od 8.804 testirana, saopštila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Od početka epidemije obolelo je 25.213, a umrlo 565 osoba. U bolnicama su 4.353 osobe, dok su na respiratorima 150 pacijenata, rekla je Kisić Tepavčević.

Na dobrom smo putu, ali moramo da damo sve od sebe i poštujemo mere. U nekim gradovima primećen je manji broj zaražavanja, ali ima i slučajeva, kakav je Aleksinac, gde broj zaraženih raste, kazala je takođe Kisić Tepavčević.

Docent Ivo Udovičić, načelnik Vojne bolnice na Karaburmi, rekao je da je u toj bolnici manje pacijenata nego ranije, odnosno da sada ima 85 obolelih od čega je 12 intenzivnoj nezi.

On je objasnio kakva je razlika između invezivnih i neinvezivnih respiratora i kada se i pod kojim uslovima oni primenjuju, to jest, kada se pacijenti stavljaju na njih i koliko im i kako respiratori pomažu u procesu ozdravljenja.

Inače, danas je u Nišu otvorena laboratorija „Vatreno oko“, koja će moći dnevno da uradi 1.000 testova na koronavirus.

Labratorija radi po kineskoj tehnologiji, a za njeno opremanje kompanija“ Ziđing“ je donirala 500.000 evra, dok je njenu gradnju finasirala Vlada Srbije sa 3,5 miliona evra. Otvaranju je prisustvola premijerka Ana Brnabić, a „Vatreno oko“ počinje obradu testova već pd sutra, javila je RTS.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar