U Srbiji još osam preminulih i 339 zaraženih

U poslednja 24 sata u Srbiji registrovano je još 339 pozitivnih na koronavirus, testirano je 9.436 ljudi, preminulo je 8 osoba, a ne respiratorima su 162 pacijenta, saopšteno je na konferenciji za novinare u Palati Srbija. Do sada je u Srbiji od Covida-19 preminulo 573 osoba.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin rekao je da je u prijemno-trijažnoj klinici zabeležen pad pacijenta koji se javljaju sa simptomima koronavirusa.

„Manji prijem pacijenata uslovio je da se uravnoteži broj primljenih i otpuštenih pacijenta, pa se u Beogradu čak i popravila, te se primaju i pacijenti iz unutrašljosti“, kazao je Ašanin.

Anesteizolog doktor Nebojša Lađević je rekao da se bez obzira na relativni pad pacijenata sa simptomima koronavirusa, i dalje održava veliki broj oboleilih u jedinicima intenzivnog lečenja. „To su teški pacijenti i nama predstoji duga borba za njihovo izlečenje“, rekao je on.

Odgovarajući na novinarska pitanja Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, rekla je da se epidemiološka situacija u domovima za stare posebno kontroliše i prati, jer su korisnici tih ustanova pod velikim rizikom od obolevanja.

Tu se primenjuju posebne mere, počev od smanjenja komunikacije do specijalnih načina organizacije rada domova, navela je Jovanović.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar