a

U Srbiji još osam preminulih i 339 zaraženih

U poslednja 24 sata u Srbiji registrovano je još 339 pozitivnih na koronavirus, testirano je 9.436 ljudi, preminulo je 8 osoba, a ne respiratorima su 162 pacijenta, saopšteno je na konferenciji za novinare u Palati Srbija. Do sada je u Srbiji od Covida-19 preminulo 573 osoba.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin rekao je da je u prijemno-trijažnoj klinici zabeležen pad pacijenta koji se javljaju sa simptomima koronavirusa.

„Manji prijem pacijenata uslovio je da se uravnoteži broj primljenih i otpuštenih pacijenta, pa se u Beogradu čak i popravila, te se primaju i pacijenti iz unutrašljosti“, kazao je Ašanin.

Anesteizolog doktor Nebojša Lađević je rekao da se bez obzira na relativni pad pacijenata sa simptomima koronavirusa, i dalje održava veliki broj oboleilih u jedinicima intenzivnog lečenja. „To su teški pacijenti i nama predstoji duga borba za njihovo izlečenje“, rekao je on.

Odgovarajući na novinarska pitanja Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, rekla je da se epidemiološka situacija u domovima za stare posebno kontroliše i prati, jer su korisnici tih ustanova pod velikim rizikom od obolevanja.

Tu se primenjuju posebne mere, počev od smanjenja komunikacije do specijalnih načina organizacije rada domova, navela je Jovanović.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar