U Srbiji još devet preminulih i 330 zaraženih

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još devet osoba pa je broj umrlih od kovid infekcije sada 582.

Na koronavirus je testirano 9.109 osoba, a pozitivnih je bilo 330. Na lečenju je 4.256, a na respiratorima 159 osoba. Trenutni procenat smrtnosti je 2,25.

Do 1. avgusta u Srbiji su testirane 678.093 osobe, odnosno 76.636 na milion stanovnika.

Gostujući na TV Prva, epidemiolog Predrag Kon je rekao da je Srbija „nesumnjivo uspela da zaravni krivulju rasta broja zaraženih“, ali da je situacija „daleko od povoljne“.

Kon je ocenio da je važno što se do izvesnog smirenja epidemije došlo samo korišćenjem maski i ograničavanjem radnog vremena nekih objekata, ali i upozorio da opadanje broja zaraženih ide „prilično polako“.

„Utisak je da ćemo mi stalno imati situacije u kojoj će broj zaraženih opadati duže vreme, pa nakon toga rasti, zavisno od ponašanja“, naveo je Predrag Kon, a prenela Beta.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: covid.rs / Beta / wordometars.info)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar