Novozaraženih u Srbiji 258, preminulih osam

U Srbiji je preminulo još osam pacijenata, a novozaraženih je 258. Testirano je 7.168 osoba, na respiratorima je 146 pacijenata. U bolnicama se leči još 3.354 ljudi, a do sada je od kovid obolelenja umrlo 598 ljudi, rekao je na koferenciji za novinare epidemiolog Predrag Kon.

On je kazao i da broj onih koji se javljaju u kovid amnulante u Beogradu opada i da se smanjuje i broj pregleda. Sa jučerašnjim 2. avgustom je u Beogradu bilo 252 takva slučaja, što je u odnosu na 900 slučaja, koliko je bilo 13. jula znatno opadanje.

Procenat testiranih na „Torlaku“ jasno ukazuju da se veoma smanjuje aktivnost virusa na teritoriji Beograda, mada je još uvek visoka pa je sitaucija i dalje nesigurna, naglasio je doktor Kon.

Predrag Kon je kazao i da je Krizni štab danas dobio dopis od Ministarstva prosvete sa modelima o sprovovođenju nastave i izneo stav da su neke stvari dobro procenjene od samih prosvetara, ali o konačnom planu nije hteo da govori.

Jedna je priča kada prozori budu otvoreni, a druga kada bude hladno i kada budu zatvoreni na školama, rekao je Kon. Predrag Kon je takođe kazao da ovaj virus nema sezonu.

Pukovnik Ivo Udovičić, načelnik VMC Karaburma je rekao da se u toj bolnici radi u punom kapacitetu i naveo da izmedju 10 i 20 idsto pacijenata imaju tešku kliničku sliku. Udovičić je kazao da su teže forme bolesti sada vezane za stariju populaciju i apelovao da se i dalje poštuju mere i nose maske.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar