a

Novozaraženih u Srbiji 258, preminulih osam

U Srbiji je preminulo još osam pacijenata, a novozaraženih je 258. Testirano je 7.168 osoba, na respiratorima je 146 pacijenata. U bolnicama se leči još 3.354 ljudi, a do sada je od kovid obolelenja umrlo 598 ljudi, rekao je na koferenciji za novinare epidemiolog Predrag Kon.

On je kazao i da broj onih koji se javljaju u kovid amnulante u Beogradu opada i da se smanjuje i broj pregleda. Sa jučerašnjim 2. avgustom je u Beogradu bilo 252 takva slučaja, što je u odnosu na 900 slučaja, koliko je bilo 13. jula znatno opadanje.

Procenat testiranih na „Torlaku“ jasno ukazuju da se veoma smanjuje aktivnost virusa na teritoriji Beograda, mada je još uvek visoka pa je sitaucija i dalje nesigurna, naglasio je doktor Kon.

Predrag Kon je kazao i da je Krizni štab danas dobio dopis od Ministarstva prosvete sa modelima o sprovovođenju nastave i izneo stav da su neke stvari dobro procenjene od samih prosvetara, ali o konačnom planu nije hteo da govori.

Jedna je priča kada prozori budu otvoreni, a druga kada bude hladno i kada budu zatvoreni na školama, rekao je Kon. Predrag Kon je takođe kazao da ovaj virus nema sezonu.

Pukovnik Ivo Udovičić, načelnik VMC Karaburma je rekao da se u toj bolnici radi u punom kapacitetu i naveo da izmedju 10 i 20 idsto pacijenata imaju tešku kliničku sliku. Udovičić je kazao da su teže forme bolesti sada vezane za stariju populaciju i apelovao da se i dalje poštuju mere i nose maske.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar