Mali: Isplata 60 odsto minimalne zarade 7. avgusta

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država u petak, 7. avgusta, isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno približno 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih, objavljeo je na sajtu Vlade Srbije.

Za tu svrhu iz budžeta Republike biće opredeljeno 18,4 milijarde dinara, rekao je Mali i potvrdio da će zaposleni dobiti približno 155 evra, uz podsećanje na to da je ova podrška deo drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19, vrednog 66 milijardi dinara.

Ministar je objasnio da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera, ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta a najkasnije do 20. jula ove godine.

To znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi, naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550.

Mali je rekao da se očekuje da ova mera dodatno osnaži privredu u Srbiji ali i da pruži dodatno vreme preduzetnicima za ekonomsko prilagođavanje novim okolnostima.

On je ponovio da svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

Onaj koji je ostvario pravo, a novac ne želi ili ne ispunjava uslove, ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra, objasnio je Mali.

Ministar je precizirao da je za pomoć privredi i građanima, računajući oba ekonomska paketa, ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Tanjug

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar