a

Sedam preminulih i 287 pozitivnih u Srbiji

Prema poslednjim podacima u Srbiji je testirano 9.590 osoba, od kojih je 287 bilo pozitivno. Preminulo je još sedam osoba ili ukupno 605, a do sada je urađeno 703.246 testova. Na respiratoru su 143 osobe, dok je 3.430 osoba hospitalizovano, a procenat smrtnosti je 2,26 odsto, saopšteno je na konferenciji za novinare u Beogardu.

Osim smanjenja laboratorijski potvrđenih slučajeva, sada već jasno vidimo u svim delovima zemlje tendenciju smanjenja broja obolelih, rekla je zamenica direktora Instituta „Batut“, Darija Kisić Tepevčević.

Ona je dodala da brojni gradovi i opštine nemaju nijedan potvrđen slučaj. Apsolutni brojevi obolelih i dalje su najveći u Beogradu i Novom Sadu, ali je isto tako kazala da mere uvedene pre mesec dana ostaju na snazi do daljeg, jer daju rezulate.

Pitanje imunizacije je značajno javno-zdravstveno pitanje. Kada i kako će da se uvede neka vakcina određuje protokol koji je baziran na stručnim elementima i potrebama za vakcinaciju, kazala je Darija Kisić Tepavčević i dodala da u ovom momentu nijedna vakcina protiv Covida-19 nije u fazi kada može bezbedno da se primenjuje na ljudima.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar