Premijer Borisov spreman na ostavku, ali ne prihvata prevremene izbore; sukobi pre i posle nacionalne konferencije GERB-a

„Spreman sam da u svakom trenutku odem. Nikako ne želim napetost zbog mene“.

Ovim rečima se premijer Bugarske Bojko Borisov obratio se delegatima konferencije vladajuće partije GERB kojih je bilo preko 3.000. Izlaganje Borisova je prenosio Bugarski nacionalni radio (BNR).

„Koalicionim partnerima ću ponuditi varijante, uključujući i varijantu da Vlada nastavi svoj mandat bez mene, ali u Sporazumu sa „Ujedinjenim patriotima“ piše da će Vlada ispuniti svoj mandat“ – rekao je Borisov i istakao da se bez parlamenta ne mogu preduzimati mere i aktivnosti protiv pandemije Covid-19, ne mogu se podizati zajmovi, ne mogu se donositi novi zakoni, ne može se izvršiti rebalans budžeta, neće biti novog budžeta, usklađivanja zarada i penzija, javlja BNR.

On je podsetio da parlament mora da usvoji izmene Izbornog zakonika kojima će se garantovati fer izbori, kao i mašinsko glasanje. Borisov je upozorio da dolaze teški meseci, pa čak i teške godine i da je zemlji potrebna stabilnost.

„Potrebna nam je podrška na izborima, ali ako nas ljudi ne žele, nećemo ostati“ – kazao je Borisov i podvukao da je prema svim sociološkim istraživanjima GERB prva politička snaga u zemlji.

Za vreme Konferencije partije GERB demonstranti su bučno izražavali svoje stavove i pokušali da provale u prostor “Tehno-parka” u Sofiji gde se ona održavala, ali Borisov i delegati kao da to nisu primetili, javlja BNR,

This image has an empty alt attribute; its file name is 50-1024x683.jpg

Pre i posle Nacionalne konferencije vladajuće stranke GERB u Sofiji došlo je do fizičkih sukoba između maskiranih muškaraca i demonstranata koji protestuju protiv vlade. Neki od mladića koji su napali demonstrante izvršili su fizičku agresiju i na novinare. Među povređenima je novinarka „Slobodne Evrope“ Polina Paunova. Kada je pokušala da snimi agresivne muškarce, telefon joj je bio prisilno uzet i bačen. Iz pres centra stranke GERB rekli su za „Slobodnu Evropu“ da su agresivni muškarci provokatori i da su pokušali da napadnu i pristalice GERB-a.

Policijski službenici napravili su kordon kako bi uklonili demonstrante, ali do hapšenja provokatora nije došlo, prenela je reporter BNR-a Marta Mladenova.

Izvor: BNR

Foto: fejsbuk profil Bojka Borisova

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar