Radio Bosilegrad: U Bosilegradu od 1. jula do 2. avgusta 22 pozitivna na koronavirus

U Bosilegradu epidemiološka situacija i posle današnje konferencije za novinare prilično nejasna, niti se zna ukupan broj obolelih. Zvanično od 1. jula do 2. avgusta 22 lica pozitivna, rezultati kasnili, ranije informacije predsednika opštine Vladimira Zaharijeva u direktnoj suprotnosti sa iznetim podacima.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Bosilegradu, direktor tamošnjeg Doma zdravlja Goran Vasilov saopštio je da je na osnovu 160 obrađenh PCR testova iz bosilegradske opštine, od 1. jula do 2. avgusta registrovano 22 slučaja pozitivna na koronavirus, preneo je glaspress informaciju radio Bosilegrada.

Vasilov je naveo da su zbog velikog broja uzoraka iz cele Srbije rezultati u Domu zdravlja u Bosilegradu stigli tek ovih dana. Vasilov je objasnio da je polovina od tog broj već ozdravila i da je otpuštena iz bolnica, gde se lečila, a da je za 11 pacijenata i njihove najbliže kontakte određen kućni karantin od strane sanitarnog inspektora. Poštovanje te mere biće kontrolisano od strane policije u Bosilegradu, dodao je on.

Predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Vladimir Zaharijev je rekao da Štab preduzima mere za zaštitu života i zdravlja stanovništva jer je naložio obavezno nošenje maski i dezinfekciju javnih mesta i skratio radno vreme prodavnica, kafana i restorana, kao i da će se kontrolisati izvršenje tih mera. U isto vreme doktor Vasilov je rekao da se u ovom momentu desetak pacijenata iz Bosilegrada nalazi na lečenju u kovid bolnicama u Vranju, Nišu i Surdulici i da su svi u dobrom zdravstvenom stanju, kao i da među njima nema pacijenata na respiratoru.

Inače, u Bosilegradu su tokom jula meseca urađena 352 brza ili serološka testa, a od poslednje konferencije za novinare 24. jula, uzeti su uzorci za još 20-ak novih PCR testova, čiji se rezultati još čekaju.

Vasilov je rekao da je jedan lekar u Bosilegradu bio pozitivan na serološkom testu, da se nalazi u izolaciji i da se za njega čekaju rezultati PCR testa.

Zaharijev i Vasilov su zajednički apelovali na građane Bosilegrada da ukoliko imaju zdravstvene probleme ili informaciju da su bili u kontaktu sa zaraženim licima, odmah potraže pomoć u Domu zdravlja, gde će im lekari odrediti režim budućeg lečenja, koje se može obavljati i u bosilegradskoj zdravstvenoj ustanovi ili će pak biti upućeni na lečenje u najbliže kovid bolnice, piše glasspress pozivajući se na radio Bosilegrad.

Podsećamo, da je komandant Opštinskog štaba i predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev u brojnim uključenjima za FAR od početka epidemije do sada kategorično i bespogovorno tvrdio da u Bosilegradu nema zaraženih ili da je njihov broj izuzetno mali, a svako pominjanje cifre ocenjivao kao zlonamernu tendenciju ili licitiranje sa brojkama. Pokazalo se da te tvrdnje Zaharijeva nisu ni blizu istine.

Izvor: radio Boslegrad / glaspress.rs / FAR

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar