a

Šestoro preminulih, još 255 novozaraženih u Srbiji

U Srbiji je prema poslednjim podacima sa sajta covid19.rs koronavurusom zaraženo 255 osoba, a preminulo je 6, tako da su do sada umrle 632 osobe. Testirano je 8.014 ljudi, a od početka epidemije 741.073, dok je na respiratorima 121 pacijent.

Zoran Baščarevič, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, koji je pretvoren u kovid bolnicu, rekao je za RTS da se nastavlja trend povećanog otpusta pacijenata. Ako se tako nastavi – a ne verujem da se tako može nastaviti, jer smo sada zadržali pre svega teže pacijente, naša intenzivna nega i dalje je puna, onda bismo mogli očekivati da u narednih nekoliko nedelja dođemo u stanje da više nemamo kovid pacijente, kazao je Baščarević.

Televizija N1 prenosi da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ i dalje ne odgovaraju na pitanje njihovog novinara zbog čega su još 10. juna prestali da objavljuju podatke o opštinama i gradovima u kojima su registrovani novooboleli od koronavirusa, kao i njihovu polnu i starosnu strukturu.

Centralizovani Informacioni sistem Covid-19, koji uspostavlja i vodi Institut “Batut“, uz tehničku podršku Vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu i RFZO, formiran je Zaključkom Vlade Srbije, i stoga objavljivanje podataka o zaraženima koronavirusom ne predstavlja dobru volju institucija već njihovu zakonsku obavezu, navodi N1.

Inače, barem u Beogradu dugo se čeka na samonicijativan PCR test. Slobodnih termina za tu vrstu testiranja na lični zahtev nema do 20. avgusta, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: covid19.rs / N1 / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar