U Srbiji još 236 novih slučajeva, preminulo 9 pacijenata

U poslednja 24 časa na koronavirus testiran je 6.251 uzorak, od kojih je 236 pozitivno na infekciju Covid-19, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare.

Preminulo je 9 pacijenata, a od početka epidemije 27.872. Na respiratorima je 106 pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se uočava smanjenje broja hospitalizovanih pacijenata u bolnicama, dok se u Beogradu iz dana u dan registruje smanjenje sumnjivih slučajeva nakon izvršenih pregleda. Međutim, kako je dodao, to smanjenje ide sporije nego što bi se možda očekivalo, za razliku od “pražnjenja” bolnica.

“Prema tome virus je i dalje sa nama. Ovi brojevi su i dalje visoki, a situacija je i pored jasnog poboljšanja i dalje nesigurna”, rekao je Kon.

Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC “Dragiša Mišović”, kaže za RTS da je klinička slika kod zaražene dece sada teža nego u prvom piku epidemije, ali da mladi jako dobro reaguju na terapiju.

“To se odnosi najviše na veću decu, od 14, 15 godina pa više. Deca su dolazila sa visokim temperaturama, malaksalošću, glavoboljom kašljem, digestivnim smetnjama, laboratorijskim nalazima koji pokazuju da postoje multisistemski inflamatorni procesi, takozvana citokinska oluja”, navodi Ostojićeva.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ohrabruje pad broja zaraženih koronavirusom koji se beleži u poslednjih 11 uzastopnih dana, mada je on i dalje visok, i istakla da u poslednjih nekoliko dana ima i više otpuštenih iz bolnica, nego primljenih.

“I dalje je visok broj od 255 zaraženih dnevno i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna”, rekla je premijerka.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo virusa Covid–19 kod 255 korisnika i 79 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 690, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 287, navodi se u saopštenju.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se.

T. Petrov (izvor: srbija.gov.rs / RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar