Preminulo još pet osoba, 163 nova slučaja

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 646.

Prema poslednjim informacijama testirano je 6.819 osoba, a registrovane su 163 novobolele. Na respiratorima je 107 pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je situacija nešto povoljnija i najavio da će sutra biti doneta odluka o studentima, ali i o školama, ocenivši kako novi epidemiološki rizik predstavlja dolazak studenata u studentske domove.

Kon je za TV Prva rekao da se priprema sistem gde će biti izolovani pozitivni studenti, kao i studenti koji čekaju rezultate. Kon je rekao da će za njih kovid ambulante biti u zavodu za zaštitu zdravlja studenata, a da studenti sa komplikovanijim stanjem mogu da idu u bilo koju kovid bolnicu.

“Nama je porast krenuo od studenata, oni su bili ne u studentskim domovima, već na masovnijim druženjima, a nije se odmah reagovalo”, rekao je Kon.

On je rekao da će učenici sigurno biti podeljeni u manje grupe od najviše 15 učenika, kao i da će biti doneta odluka o maskama, ali da nije do kraja definisano šta će biti s nošenjem maski u učionicama.

Dodao je da će doći do skraćenja časova, da će učenici od prvog do četvrtog razreda imati samo do četiri časa, a da između smena prostor mora biti opran i dezinfikovan. Dodao je da će biti organizovani i produženi boravci.

“Škole će voditi računa da imaju dezinfekciona sredstva, sredstva za pranje, ubruse, da se obezbedi čišćenje i dezinfekcija površina”, poručio je Kon.

On je rekao da za srednjoškolce postoji više mogućnosti i da će se sve znati sutra.

“Jasno je da srednjoškolci mogu onlajn, da mogu periodično da to menjaju. Stručne škole će morati da idu na praksu”, naveo je Kon.

Izvor: srbija.gov.rs / Fonet / TV Prva

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar