Resavska pećina, istinski dragulj prirode

“Resavska lepotica”, “Divljakovačka pećina” ili Resavska pećina predstavlja jednu od najvećih, najdužih i najlepših pećina u Srbiji. Smeštena je ispod krečnjačkog brda “Babina glava”, 20 km od Despotovca.

Resavska pećina je prirodni spomenik i prema zakonu se klasifikuje u prvu kategoriju zaštićenih područja. Istražena je do 2.850. metara, ali je turistima na raspolaganju samo obilazak stazom, koja je duga 800 metara. Pećina je stara 80 miliona godina i prostire se na četiri nivoa. Najniži je na 30 metara ispod površine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 115-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 116-1024x683.jpg

Interesantno da je pećina otkrivena sasvim slučajno, kada je jedan čobanin ušao u nju tražeći izgubljeno jagnje. On je to saznanje podelio sa drugim čobanima, a potom su za nju saznali i planinari, koji su ubrzo uvideli da se radi o jednoj impresivnoj tvorevini. Kako se procenjuje, nakit unutar pećine star je 45 miliona godina, a sam ulaz u pećinu se nalazi na skoro pet stotina metara nadmorske visine. Temperatura u njoj je sedam stepeni i preporučuje se da se prilikom izleta dobro obučete.

Na ulazu je dvorana ukrašena pećinskim nakitom, a celom stazom prostiru se stalaktiti i stalagmiti, što ovu pećinu čini draguljem prirode. Svaka dvorana unutar pećine ima ime. Tako je “Dvorana sraslih stubova” poznata po žućkastim stubovima, a “Dvorana košnica” ima tavanicu prekrivenu stalaktitima. Oni se naravno još uvek formiraju i sporo, ali postepeno rastu. Dvorana “Predvorje istorije” pak nosi to ime zato što je u njoj pronađena kamena sekira, vrhovi koplja, lobanja polarne lisice i ognjište praistorijskog čoveka.

This image has an empty alt attribute; its file name is 117-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 118-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 119-1024x683.jpg

U “Kristalnoj dvorani” nalazi se nakit od belog, žutog i crvenog kristala. Dvorana je duga 250 metara i visoka 8. “Koncertna dvorana”, poznata je i kao “Centralna dvorana” ili “Dvorana kipova”. U njoj se nalazi stalagmit visok 12 metara nazvan „Kip majke sa detetom”, koji je ujedno simbol cele Resavske pećine, a preko puta njega je boginja ljubavi Afrodita. “Bobanova dvorana” je nazvana je po speleologu koje prvi u nju zakoračio. U njoj je kameni zid nazvan „Ćele kula” na kome je priroda uklesala oblike u vidu ljudskih lobanja i nekoliko stalagmita.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 121-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 122-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 123-1024x683.jpg

Resavska pećina je deo Međunarodnog udruženja pećina. Nju godišnje poseti veliki broj ljudi iz celog sveta, jer se organizuje česte ekskurzije. Kao dodatak, posetiocima je na raspolganju i “Avantura park”, koji pruža mogućnosti za mnogo aktivnosti, kako za mlade, tako i za stare. U okolini pećine mogu se videti i razni vodopadi, vrela i manastiri. Jedan od najpoznatijih je vodopad Lisine ili Buk, a tu je i Krupajsko vrelo i manastir Manasija. Sve u svemu predivno mesto, koje vredi posetiti.

T. Petrov

Foto: T. Petrov

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar