U Srbiji 235 zaraženih i 6 preminulih, mlađi đaci u učionice uz maske, stariji mogu i onlajn, o studentima sledeće sedmice

U Srbiji je od Covida-19 do sada obolelo 28.497 osoba, u poslednja 24 časa urađeno je 8.086 testova, a 235 je pozitivno. Preminulo je 6 osoba, iz bolnica je otpušteno 376 pacijenata , a primljeno 203, rekla je Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za štampu Kriznog štaba i dodala da je ukupan broj aktivnih slučajeva 8.799.

Ukupan broj osoba koje su izlečene od početka epidemije je 18.965, navela je Kisić Tepavčević.

Najveći broj zaraženih je sa područja Beograda i Novog Sada, a primećen je i blagi skok broja obolelih na području Kikinde, kazala je ona.

U obraćanju novinarima ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je jedan od modela da se od prvog do četvrtog razreda nastava odvija u školama, pri čemu mora da se smanji broj učenika, kako bi se dobila četiri kvadrata po učeniku i nastavniku. Školska godina će početi 1. septembra, a stariji učenici će imati i onlajn nastavu.

Šarčević je dodao da zbog toga ne treba očekivati nekakvo vanredno stanje.
“Istražujući koliko roditelja može da ostavi decu kući, došli smo da je to 22 odsto roditelja uzrasta dece do 12 godina”, kazao je on.

To je dovoljan razlog da se pokrene mehanizam da mlađi osnovci treba da krenu u školske klupe, kazao je ministar, koji je govorio i kako će se izbegavati rizici u nastavi fizičkog i muzičkog vaspitanja. U vezi s tim roditelji će imati onlajn kontakte sa nastavnicima, kazao je on. Ako neko namerno ili svesno ne nosi masku, biće opomenut, ukoren, pa i isključen, upozorio je Šarčević.

Šarčević je dodao da postoje razne prostorije u školama koje mogu da se pretvore u radni prostor i da nastavnik ne može da ima više od 24 časa sa učenicima i dodao da očekuje da roditelji budu najbolji saradnici, kao da će se o režimu rada fakulteta govoriti sledeće sedmice, kao i da je kod studenata sada prioritet rad studenskih domova, gde će se kontrole i disciplina pojačati.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoji iskustva o tome šta znači nošenje maski, zato pre polaska u školu svaki roditelj treba da bude saradnik, da izmeri detetu temperaturu i ako ima povišenu temperaturu da ga ne šalje u školu.

Kada dete pođe u školu, mora čim uđe da stavi i počne da nosi masku i da ode do svoje klupe, i pre toga opere ruke, naveo je on. Preporučujemo da deca nose maske neprekidno, kazao je Predrag Kon. On je izneo stav da je rizik polaska u školu nešto što treba maksimalno smanjiti.

Novinare je interesovao i stav lekara iz Kriznog štaba o ruskoj vakcini, za koju je ruski predsednik Putin rekao, da je već testirana i registrovana, kao prva u svetu.

Slobodan Aleksić

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar