VIDEO: Sajvan kao deo nasleđa i uspomena braće Markov

Detinjstvo je skoro po pravilu najlepše doba u svačijem životu. Još ako je proteklo u kraju odakle ste sada dosta udaljeni, u ambijentu sela, tradiciji koja se gubi, u toplini doma i uz brigu bake i deke, među živinom, životinjama, prastarim alatima i običajima koji polako kopne i nestaju, to postaje uspomena koja vas prati celog života.

This image has an empty alt attribute; its file name is 129-1-1024x683.jpg

Braća Markov, Vasil i Ljubinko su imali upravo takvu sreću i sudbinu da najranije detinstvo provedu u selu Vrapča u opštini Dimitrovgrad, među ljudima starog kova i starog načina života, bugarske nacionalne manjine. Uspomene koje su poneli odatle su toliko jake, da su deo njih odlučili da bukavalno prenesu u Pančevo, gde sada žive.

Po uzoru na okućnicu svoga dede napravili su sajvan, pomoćnu zgradu namenjenu za čuvanje poljoprivrednog alata, koja u prilikama kada seoski poslovi to dozvole postaje mesto za okupljanje porodice. U njoj sem sećanja na svoje detinjstvo, braća Markov čuvaju stare alate, nošnje i predmete iz zavičaja njihovih predaka i druže se sa bliskima i prijateljima.

Produkcija: FAR TV
avgust 2020

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Folklorno bogatstvu bugarske manjine”, koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2020. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar