Nišville Online 2020 – Treće festivalsko veče

Treće festivalske večeri (subota, 15. avgust) nastupiće sastav „Moba“ programom posvećenim čuvenom pijanisti Billu Evansu. Zatim sledi nastup grupe „Hashima“ koja je za nešto više od pola decenije postojanja skrenula pažnu ne samo srpske već i svetske jazz javnosti.

Umesto najavljenog i željno očekivanog sastava čuvenog ruskog saksofoniste Igora Butmana, kao dostojna zamena (obezbeđena bukvalno u poslednjem trenutku i uz veliku predusretljivost muzičara) nastupiće grupa Nade Pavlović, jedne od najboljih, a sigurno najistrajnije srpske džez pevačice, čija karijera traje bez prekida već više od pola veka. Nada Pavlović je pre šest godina dobila nagradu Nišville jaz festivala za životno delo. U njenom sastavu su pijanista Duško Jovanović, basista Dragan Nikolić – Nune, bubnjar Per Aleksandar Jakovljević, saksofonista Predrag Revišin i trombonista Miloš Radonjić.

Program će zatvoritu „Ethno jazz orchestra“ na čijem su repertoaru obrade tradicionalnih pesama Balkana i autorska muzika inspirisana fusion jazzom i afričkom muzikom.

Program se može pratirti putem linka: http://nisville.com/live-stream/

Butman izostao zbog kvara privatnog aviona

Inače, razlog nedolaska Igora Butmana i njegovog sastava je čitav splet okolnosti, a sve u vezi pandemije Covida-19 i otkazivanja mnogih avio letova. Management gospodina Butmana je čak preko sponzora uspeo da obezbedi privatni let od Moskve do niškog aerodroma, ali se ispostavilo da avion ima tehničke probleme koji ne mogu biti sredjeni do dana nastupa.

U nastavku prenosimo tekst maila (u prevodu) koji je Igor Butman juče poslao Nišville jazz festivalu:

“Sa dubokim žaljenjem moram da vas obavestim da ne možemo da doputujemo u Niš i da nastupimo na Nišville Jazz Festivalu. Uprkos trenutnoj pandemiji Covid 19, moj bend i ja smo se jako radovali ovom nastupu (koji je prvi izvan Rusije od početka pandemije) i želeli smo da podelimo svoju muziku i uživam sa svojim fanovima na ovom divnom festivalu. Svi su bili spremni i uzbuđeni za nastup, osoblje festivala je dalo sve od sebe da sve uredi za savršeno funkcionisanje u vrlo kratkom roku. Pošto nije bilo letova, čak smo uspeli (uz pomoć sponzora) da unajmimo privatni avion kako bismo uspeli da stignemo na vreme. Međutim, upravo smo obavešteni da ovaj avion ima tehničke probleme i nismo dobili dozvolu za poletanje. Kao što možete da zamislite, mi smo veoma frustrirani zbog ove situacije. Iskreno se nadam da ću se vratiti sledeće godine i nastupiti za Nišville Jazz Festivalu 2021.

S poštovanjem

Igor Butman”.

Izvor i foto: Nišville

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar