Preminule još četiri osobe, 235 novoobolelih

U Srbiji su u poslednja 24 časa testirane 9.383 osobe, od kojih je 235 pozitivno, na respiratorima je 78 pacijenata, a preminula su četiri pacijenta, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu.

Broj pacijenata u bolnicama u poslednja 24 časa je 143, otpušteno je 267, dok je ukupno u ovom trenutku na lečenju 2.128 pacijenata. Procenat smrtnosti je 2.27%.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da se trenutna epidemiološka situacija može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, što se može reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac. Takođe, rekao je da “nas od septembra čekaju novi izazovi, za šta moramo biti spremni”.

Tiodorović je govorio i uvođenju obaveznih PCR testova za građane Bugarske, Hrvatske, Rumunije i Severne Makedonije i rekao da postoje tri zone – crvena, u kojoj su one zemlje koje na 100.000 stanovnika i imaju 25 i više zaraženih. U toj zoni su Bugarska i Rumunija, dok je na primer Hrvatska u plavoj zoni.

Branislav Tiodorović je kazao i da moramo biti svesni da su škole izuzetno veliki izazov.

„Vrlo je važno da deca pođu u školu, pogotovo najmlađa i veoma poželjno da se i škola organizuje tako da može uz pomoć lekara prati njegovo stanje“, zaključio je Tiodorović.

T. Petrov

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar