VIDEO: Rakita – Građani počeli da sprovode rešenje o uklanjanju cevovoda

Borba meštana i lokalnih aktivista protiv izgadnje MHE na Rakitskoj reci upravo je dobila novu dimenziju. Više stotina građana iz cele Srbije koji su se odazvali pozivu mesne zajednice Rakita i Pokreta Odbranimo reke Stare planine, uspeli su 15. avgusta da u značajnoj meri ručnim alatom oštete deo cevovoda i time dodatno onemoguće pokretanje ove elektrane. Akcija je sprovedena nakon što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine još u januaru 2019. godine naložilo vađenje cevovoda MHE “Zvonce”, u dužini od 300 metara, međutim, to rešenje nije sprovedeno, a investitor je i nakon toga nastavio sa izvođenjem radova i ceo projekat praktično priveo kraju.

Učesnicima radne akcije je na početku samog okupljanja poručeno od strane organizatora da ne sme biti nedoličnog ponašanja, a pogotovo ne prema policiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 173-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 174-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 175-1024x683.jpg

Organizatori skupa, među kojima Desimir Stojanov, Aleksandar Panić i Aleksandar Jovanović Ćuta, izrazili su zadovoljstvo povodom velikog odziva građana i pred kamerom FAR-a izneli svoje utiske, očekivanja, ali i poruke nadležnima. Oni su ukazali da su se odlučili na ovu akciju pošto je izostala reakcija od strane države, a opštinska uprava u Babušnici u međuvremenu izdala upotrebnu dozvolu spornoj MHE. Istakli su da se ne boje eventualnog sudskog gonjenja, s obzirom na prethodno izdato upozorenje Policijske uprave u Pirotu kojim su učesnici skupa obavešteni da će biti snimani i fotografisani.

This image has an empty alt attribute; its file name is 178-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 179-1024x683.jpg

Među učesnicima su bili i aktivisti građanskih inicijativa iz drugih delova Srbije, ali i poznata lica iz sfere politike. Podršku uklanjanju cevovoda u izjavi za FAR TV su dali Goran Đerić iz novosadskog udruženja “Eko kurir”, kao i Dobrica Veselinović istaknuti aktivista inicijative “Ne davimo Beograd”. Marinika Tepić, kojoj ovo nije prva poseta Rakiti, pred kamerom FAR-a je, između ostalog, navela da je u Rakitu došla kao građanka, a ne kao političarka.

Radnu akciju u samom selu Rakita posmatralo je svega nekoliko uniformisanih policajaca, međutim, značajnije policijske snage nalazile su se u selima Trnski Odorovci i Zvonci.

Skup je završen bez incidenata, onako kako su organizatori i želeli.

Evo šta je zabeležila reporterska ekipa FAR-a.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
avgust 2020

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar