Bioskopi i pozorišta od ponedeljka rade, dozvoljene posete staračkim domovima, u Srbiji 169 pozitivnih i tri preminula

Krizni štab Vlade Srbije doneo je odluku da u ponedeljak budu otvoreni bioskopi i pozorišta. Zamenica direktorke instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da će te ustanove biti očišćene do ponedeljka, s obzirom da nisu radile duže vreme.

Ona je navela da če se strogo voditi računa o fizičkoj distanci i nošenju maski, kao i da će se prodavati duplo manje karata nego što je maksimalan kapacitet sala, a maksimalno će u salama moći da bude 500 osoba.

Krizni štab je takođe doneo odluku da se dozvole posete staračkim domovima i ustanovama socijalne zaštite uz najstrože poštovanje protokola.

U poslednja 24 časa u Srbiji su preminule tri osobe od posledica kovida 19, pa je ukupan broj umrlih sada 692, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Registrovano je 169 novoobolelih osoba, a testirano je 11.618. Na respiratorima su 52 pacijenta.

U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 30.378 slučajeva infekcije, dok je procenat smrtnosti 2,28 odsto, a do 21. avgusta testirano je 854.059 osoba.

Govoreći na konferenciji za štampu epidemiolog Predrag Kon je rekao da je Institut „Batut“ formirao poseban tim za praćenje situacije u školama. On je upozorio da sve mere ostaju i dalje na snazi i da od njih zavisi kako ćemo se nositi sa epidemijom. Disciplina je neophodna da bismo mirno ušli u period kada će škole početi da rade, rekao je on.

Darja Kisić Tepavčević ga je dopunila rekavši da ukoliko dođe do relaksacije mera one će se odnositi samo na one koje se odnose na otvoreni prostor.
Predrag Kon je isto tako rekao da će posete staračkim domovima biti ograničene na 15 minuta

Epidemilog Branislav Tiodorović je kazao da se mora razmišljati i o povratku ljudi sa odmora, kojima je poručio da se jave kovid ambulantama, ako osete bilo kakve simptome.

Svi lekari iz Kriznog štaba koji su danas govorili novinarima su rekli da će Srbija krajnje oprezno i na osnovu rezultata doneti odluku o kupovini neke vakcine protiv kovida -19.

Slobodan Aleksic

Foto: Teodora Petrov

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar