Još 170 novoinficiranih u Srbiji, preminule 3 osobe

U Srbiji su u poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminula još tri pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 695, objavljeno je na sajtu covid19.rs. Potvrđeno je novih 170 slučajeva od testiranih 8.670.

Na respiratorima se nalazi 46 pacijenata, što je za šest manje nego juče, a na bolničkom lečenju je 1.116 osoba. Procenat smrtnosti je 2,28 odsto.

Ukupan broj registrovanih slučajeva zaraženih koronavirusom je 30.548, a do 15:00 časova 22. avgusta u Srbiji je testirano ukupno 862.729 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije, Ministarstvo za rad saopštilo je da su posete u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za stare od danas, 22. avgusta, ponovo dozvoljene na 15 minuta, u skladu sa novim donetim zaključkom Kriznog štaba. Od ponedeljka ponovo rade bioskopi, pozorišta, a mogu se održavati i koncerti u zatvorenom uz strogo poštovanje mera prevencije.

Epidemiološka situacija u zemlji postepeno se poboljšava, ali je opasnost od zaraze virusom i dalje velika. Uočeno je da sanitarne preporuke poštuje manje građana Srbije nego pre dve nedelje zbog čega postoji strahovanje da bi epidemija ponovo mogla da se razbukta, izjavila je danas Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke beogradskog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ona je na TV Prva kazala da ohrabruju pad dnevnog broja novoobolelih i podaci o broju pacijenata zdravstvenih ustanova i hospitalizaciji, ali da virus “i dalje cirkuliše” među stanovništvom.

“Ono što plaši sve nas je preterano opuštanje u situacijama kada znamo da je vurus tu. On se širi koliko mu mi dozvolimo”, upozorila je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da se najavljeno uslovno dopuštanje priredbi u kulturi, poput pozorišnih i bioskopskih predstava, ne sme protumačiti kao signal da treba prestati s primenom zaštitnih mera. Govoreći o ugostiteljskim objektima, navela je da su klubovi u zatvorenom prostoru bili “rasadnici bolesti” i značajno mesto prenošenja infekcije, zbog čega je preporučila da se bude samo u baštama ugostiteljskih objekata.

Izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS / Beta

Foto: mfa.bg / Opšta bolnica Pirot

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar