Još tri osobe preminule i 109 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 časa u Srbiji su preminule još tri osobe od posledica koronavirusa, pa je broj žrtava od početka epidemije 698, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Testirano je 6.939 osoba, a registrovano je novih 109 slučajeva. Na respiratorima je 46 osoba.

Ukupno je 931 osoba hospitalizovana. Procenat smrtnosti je 2.28%.

Imunolog Borislav Kamenov smatra da preterana žurba u trci za vakcinom i nedovoljna kritičnost mogu da budu vrlo negativne i pogubne. Prema njegovoj oceni, za borbu organizma protiv Covida-19 ključno je jačanje imunog sistema, a efikasnost vakcine dovodi u pitanje i ističe da priroda još nije odlučila da li da se protiv Covida-19 bori antitelima.

Govoreći o svetskoj trci da se napravi vakcina protiv koronavirusa, Kamenov je za N1 rekao da ukoliko se ispostavi da vakcina daje neželjene efekte, onda će ljudi izgubiti volju da prime i dobre vakcine.

Objašnjavajući koji su to mogući neželjeni efekti, Borislav Kamenov napominje da vakcina aktivira imuni sistem i da može da se desi da napravi dobar odgovor proizvodnjom antitela. Međutim, može da se i kako kaže, aktiviraju oni segmenti imunog sistema koji mogu da budu izuzetno opasni, od kojih stradaju pacijenti oboleli od Covida-19, takozvana „citohinska oluja“.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 137 korisnika i 54 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 885, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 351.

Izvor: srbija.gov.rs / N1

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar