Završen 7. festival “Mister Vorky” u Rumi

U Rumi je onlajn dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova završen 7. Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma “Mister Vorky”, posvećen liku i delu proslavljenog srpsko-američkog filmskog montažera, reditelja i pedagoga Slavoljuba-Slavka Vorkapića. U pet festivalskih onlajn digitalnih dana, publika je imala priliku da pogleda 80 jednominutnih filmskih ostvarenja iz preko 30 zemalja, 10 kratkometražnih filmova različitih vrsta i rodova, kao i prateće programe.

This image has an empty alt attribute; its file name is 330-1024x683.jpg

Nagradu publike osvojio je Vladimir Karpičev iz Ukrajine za film “Fotografija” (Photo).

This image has an empty alt attribute; its file name is 331-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 332-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 333-1024x683.jpg

Tročlani žiri za jednominutne filmove koji su činili Vanja Kovačević, montažerka i rediteljka, Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičar i Vladimir Grbić, glumac doneo je sledeće odluke:

Specijalna priznanja dodeljena su jednominutnim filmovima “Pustite me da plešem” (Let Me Dance), rediteljke Tanje Kamal-Eldini iz Egipta, “Porodični portreti” (Family Views), španskog reditelja Mikela Gila i “Voz” (Train), reditelja Konrada Aresa iz Argentine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 334-1-1024x683.jpg

Nagrada za najbolji strani jednominutni film pripala je iranskom reditelju Rezi Moajediju za film “Raj” (Heaven). Ovaj film se bavi pitanjima porodice, ideologije, religije i terorizma. Ono što dva glavna lika proživljavaju u autu, a u pitanju je odnos između ćerke i oca, jeste jedan pogrešan način da se dođe do nečega što se zove sreća. U filmu niko ne igra lošeg momka ili dobrog momka i to je velika dragocenost ovog filma. Čovek koji ubeđuje svoju ćerku da treba da uradi nešto, duboko pre svega, veruje u to, što ih vodi u tragičnu sudbinu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 335-1024x683.jpg

Nagradu za najbolji srpski jednominutni film dobio je film “Bezizlaz #8 Covid-19 specijal” reditelja Filipa Markovinovića a žiri je istakao da je u pitanju duhoviti animirani film o robotu koji shvata da ni u crtežu nema apsolutne slobode i lakog izlaza iz okvira, ali zato postoje sve pretnje stvarnog sveta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 336-1024x683.jpg

Grand Prix nagradu za najbolji jednominutni film festival, žiri je jednoglasno dodelio animiranom filmu “Filmska ekipa u karantinu” (Film Crew in Quarantine), litvanskog reditelja Robertasa Neveka, pre svega zbog preciznosti, zbog duha vremena, odlične ideje i njene egzekucije. Članovi žirija duboko veruju da će publika koja nije imala priliku da bude deo filmskih ekipa, moći da prepozna sebe u nekom kadru ili karakteru ove kratke filmske priče.

This image has an empty alt attribute; its file name is 337-1024x683.jpg

Greg De Kjur, filmski kustos, pisac i prevodilac doneo je odluku o najboljem kratkometražnom filmu u takmičarskoj konkurenciji “9413”. U pitanju je video rad sa proganjajućim efektom, u kojem smo zavedeni kao gledaoci u graničnu zonu između filma i televizije, između kućne zabave i kućne terapije. Istorija je na dohvat ruke u ovom snimku, kao i njen smisao. Rezultat je nijansirano i snoliko buđenje sveta koji je možda postajao ili koji će tek postojati. To je veoma provokativna tema u ovo vreme, dok naši životi liče na scenario napisan za neku distopijsku noćnu moru. Nagrada je pripala domaćem autoru Mihajlu Vitezoviću za film “Mandela efekat”.

Nezavisni filmski centar Vorky Team, inicijator i organizator festivala, zahvaljuje se svim pokroviteljima, medijskim partnerima, autorima i producentima, saradnicima i publici ovogodišnjeg online izdanja, u nadi da ćemo sledeće godine imati priliku da zajedno ispratimo novo izdanje festivala u bisokopskoj sali, uživo u Rumi.

Izvor i foto: Vorky Team Ruma

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar