VIDEO: Rušenje nekadašnjeg bioskopskog salona u centru Dimitrovgrada

U centru Dimitrovgrada je započelo rušenje objekta koji je nekada služio kao bioskopski salon. Ova građevina podignuta početkom prošlog veka u vlasništvu je Mikana Stefanova, međutim značajan deo objekta je već urušen usled višedecenijskog neodržavanja ovog prostora.

Postupak rušenja koji je u toku izvodi se na osnovu Zahteva Centra za kulturu, zaključka Opštinskog veća i rešenja građevinskog inspektora, međutim ovome su prethodila i druga rešenja lokalne uprave.

Tako je još 2011. godine opštinski građevinski inspektor naložio vlasniku da sanira krov zdanja. Pošto po rečima Opštinske uprave u Dimitrovgradu vlasnik objekta to nije učinio, u julu 2016. godine je Opštinska uprava donela rešenje kojim je zabranila trajno korišćenje zgrade.

Stvari se ubrzavaju u februaru ove godine kada je Nikolajča Manov, direktor Centra za kulturu uputio zahtev Opštinskom veću da se izvrši rušenje objekta. Opštinsko veće je to odobrilo i nakon toga je 9. marta Opštinska uprava donela rešenje kojim je vlasniku objekta naloženo da u roku od 7 dana o svom trošku, a pod pretnjom prinudnog izvršenja, poruši zgradu. Kao razlog za rušenje navedeno je da objekat usled “dotrajalosti materijala i velikih oštećenja konstruktivnih elemenata, predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi”, odnosno da ugrožava i ometa korišćenje drugih objekata poput Centra za kulturu i susedne knjižare.

U izjavi za FAR, Mikan Stefanov osporava ovo rešenje o rušenju i navodi da se više puta obraćao lokalnoj upravi te da je on u nameri da rekonstruiše objekat naručio izradu idejnog rešenja. On kaže da mu je na bazi tog idejnog rešenja 17. jula 2019. godine Opština Dimitrovgrad, Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalnu delatnost, izdalo lokacijske uslove za rekonstrukciju tog objekta koji su važili 12 meseci. Mikan Stefanov ističe da je rešenje o rušenju doneto u vreme dok su još važili lokacijski uslovi, što je po njemu kontradiktorno. Sa druge strane, obrazloženje Opštinske uprave je da su prethodno izdati lokacijski uslovi od strane iste te uprave, samo drugog odeljenja, “pravno neutemeljeni”.

Stefanov kao jedan od razloga zbog kojih nije uspeo da započne rekonstrukciju objekta navodi odbijanje suvlasnika da mu izdaju saglasnost za izvođenje planiranih radova, što je zakonska obaveza u postupku dobijanja građevinske dozvole. Posebno ističe Centar za kulturu.

FAR je o razlozima iniciranja rušenja nekadašnjeg bioskopskog salona starog Caribroda pitao i direktora te institucije. Nikolajča Manov navodi da Mikan Stefanov nije na odgovarajući način zatražio saglasnost za rekonstrukciju objekta.

Na osnovu informacija do kojih je FAR došao, planira se rušenje kompletne prednje fasade ovog objekta.

Da li se time narušava jedna ambijentalna celina u centru Dimitrovgrada? Da li će se između Doma kulture i Knjižare stvoriti praznina koja će naružiti centar grada? Sve su to pitanja o kojima će javnost možda raspravljati kada rušenje bude završeno, kako to obično i biva.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
avgust 2020

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar