U Srbiji dve osobe preminule, 41 novi slučaj koronavirusa

U poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminule su još dve osobe, pa je ukupan broj umrlih povećan na 713, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema poslednjim informacijama testirano je 5.829 osoba, a registrovan je 41 novi slučaj. Na respiratorima je 47 osoba.

Hospitalizovano je 638 osoba, a procenat smrtnosti je 2.27 %.

Ministar prosvete Mladen Šarčević navodi da će u svim školama u Srbiji sutra prvi čas biti posvećen Covid infekciji, ali će se o koronavirusu govoriti i na časovima razredne nastave, građanskom vaspitanju, biologiji, fizičkom i zdravstvenom vaspitanju. Ističe da su škole dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu.

“Na svakih 15 dana radićemo presek stanja u školama. Na osnovu toga davaćemo preporuke kako će se raditi od 15. septembra, kako od 1. oktobra. Ne smemo da idemo prebrzo”, rekao je Šarčević novinarima nakon obilaska Osnovne škole “Duško Radović” na Novom Beogradu.

Što se tiče održavanja higijene u školama, Šarčević je naveo da ima dovoljno sredstava za dezinfekciju, da će škole detaljno da se čiste ujutro i uveče, a da će između smena biti obavezno provetravanje, dezinfekcija klupa, kao da će biti pojačana higijena fiskulturnih sala.

Dok je lepo vreme savet učiteljima i nastavnicima je, kad god to mogu, da časove realizuju u prirodi i školskom dvorištu.

Ukoliko se pojavi u školi dete koji ima simptome Covid-19 infekcije, ministar kaže da svaka škola mora da ima prostor za izolaciju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 114 korisnika i 47 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 932, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 371, dodaje se u saopštenju.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar