VIDEO: Folklorna tradicija Pelćena i Ivanova, najpoznatijega nepoznatog mesta (10)

Predanje kaže da su Palćeni ili banatski Bugari na prostore svog budućeg sela stigli sa pesmom i igrom. Zemlja za imanja i okućnice im je bila poklonjena od Austrougarske, ali oni su morali dodatno da je „otimaju“ od Dunava i njegovih mrvtaja i rukavaca i da je učine plodnom, a od sela naprave doduše najmanju, ali zato sada verovatno najsredjeniju mesnu zajdenicu na teriroriji Grada Pančeva. Bilo je to 1868. godine. Selo su nazvali Ivanovo po svom prvom kafedžiji Ivanu Guranu. Pevali su i igrali na svdbama, svečanostima i slavljima.

Onda su im se 1883. pridružilo još 800 Mađara, pa za njima i Srbi i pedeset porodica podunavskih Švaba, koji su posle 1945. na pravdi Boga preseljene u Nemačku i Austriju, tamo gde ustvari nikad nisu ni bile, jer su svoju domovinu doživljavale kao Banat i Vojvodinu.

Za sve to vreme od druge polovine 19. veka pa do internacije Nemaca igrali su i pevali svi. Nekada zajedno, a nekada i posebno. No po ondašnjoj marioterezijanskoj modi imali su čak i veliki zajednički duvački orkestar,

Ipak, oraganizovano bavljenje folklorom u Ivanovu datira od 1961. godine. Tada je izgrađen veliki, lep i do danas dobro održavan Dom kulture i u njemu je počela sa probama folkorna grupa i orkestar „KUD-a Ivanovo 1868“.

Još iste godine bili su spremni za veliku saveznu smotru folklora u Zagrebu. Tamo su uglavnom sa jako zapaženim uspehom uzastopce nastupali sve do 1971. Uporedo s tim bili su redovni i na Zonskim folklornim takmičenjima u Vršcu, kao i Pokrajinskim festivalima, koji su uglavnom održavani u Novom Sadu. Gostovali su i širom nekadašnje Jugoslavavije i u inostrarnstvu. Iz te prve postave bilo je igrača, koji su nastali po punih 50 godina. Od 1961. do danas kroz folklor Ivanova prošlo je punih 17 genaracija.

Sadašnja generacija okupljene u „Udruženje banatskih Bugara – Banat – Ivanovo“ je osamanesta. Ona i dalje interpretira i čuva, folkčor, tradiciju, specifičan napev, nošnju, običaje i starobugarski govor Palćena ili kako neki kažu banatskih Bugara. U Ivanovu radi mađarska pevačka grupa „Bonas Šandor“. Za sve to imaju odlične uslove.

Dom kulture koji sada nosi naziv „Dom kulture Žarko Zrenjanin“ je nedavno dobio novu zvučnu izolaciju i nov pod i u sali i na pozornici, a opremljene su i svlačionice i pomoćne prostorije.

Sredstva za to je izdvojila Republika Bugarska. Reč je o sumi od 10.000 evra, koju su Ivanovčani iskoristili tako pametno i efikasano, da se stiče utisak da je posao koji su uradili podržan sa barem duplo većom svotom.

Uz to idu naravno i ljudi i pravi zaljubljenici u Ivanovo, tradiciju i folklorno bogatsvo Palćena i svih drugih stanovnika Ivanova.

U mnogogeneracijskom doprinosu mnogih izdvojićemo dvojicu, Augustina Kalapiša, hroničara, publicistu, autora bukvara na palćenskom jeziku, ali i člana prve folkorne družine u selu, potom njenom vođi, zatim korepetira, koreografa, harmonikaša u orkestru i nekadašnjeg direktora doma kulture.

Drugi je direktni potomak kafedžije po kome je nazvano selo, a sem toga je i sadašnji direktor „Doma kulture Žarko Zrenjanin“. Zove se Marko Guran, akademski je obrazovan muzičar i dobar organizator. Njegova deviza je „Stvorimo od Ivanova najpoznatije-nepoznato mesto“. Zbog toga je pokrenuo Festival harmonike, gde uglavnom nastupaju akademski obrazovani harmonikaši, Ribarske dane, foto safari…

Da u afirmaciji svoga mesta Ivanovčani i Guran uspevaju svedočanstvo je i što se folkloru i kulturnim manifestacijama u Ivanovu pridružuju i kulturni radnici i amateri iz susednih mesta.

Najpre je tu došlo šest devojaka iz obližnjeg i sedam puta većeg Starčeva, a za njima takođe iz Starčeva, stigao je i koreograf Žarko Mojsilović. On je svoj zanat pekao i u Bugarskoj, naročito u Varni.

Plod toga je stvarenje dečje folklorne grupe, pozamašan repertoar igara iz Bugarske i poslednje – rad na kupletu Šopskih igara.

Sva je to sada zbog koronavirusu stalo, ali u Ivanovu znaju da je to samo privremeno jer će neko iz zdravstvenih vlasti kad- tad javiti da Ivanovo može ponovo da krene u afirmaciju „najpozanatijeg – nepozanatog mesta“. Preko kulture i tradicije, naravno!

U prilogu su korišćeni i snimci nastupa „Udruženja banatskih Bugara-Ivanovo, Banat“ gospodina Augustina Kalapiša, kome se Far od sveg srca. Pogledajte kako igraju i pevaju banatski Bugari iz Ivanova kod Pančeva.

Produkcija: FAR TV

avgust 2020

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Folklorno bogatstvu bugarske manjine”, koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2020. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar