Vladan Božilov ulovio soma kapitalca od 22 kg u jezeru “Savat 1”

Dimitrovgradski ribolovac 26-godišnji Vladan Božilov ulovio je proteklog vikenda u jezeru “Savat 1” soma kapitalca teškog 22 kilograma i dugog 173 centimetra.

Božilov je rekao za FAR da je riba upecana u noćnom ribolovu na takozvani “šaranski sistem”, a za mamac je korišćen kukuruz.

This image has an empty alt attribute; its file name is 66-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 67-1024x683.jpg

“Borba je potrajala dva sata i pet minuta, a u izvlačenju soma iz jezera pomogle su mi kolege ribolovci. Ovo je do sada najveći ulov u mojoj ribolovačkoj karijeri i planiram da ga prepariram kao kao trofejnu ribu” – kazao je ovaj mladi ribolovac.

Jezera “Savat 1” i “Savat 2”, poznatija kao Smilovska jezera, prava su ribolovačka oaza ne samo za ribare iz Dimitovgrada i okoline, već i za ribolovce iz drugih gradova. Bogata su raznovrsnom ribom, a u jezerima se mogu pecati som, šaran, štuka, tolstolobik, beli amur, deverika, babuška, bodorka, karaš, grgeč, crvenperka…

Prema rečima ribočuvara Svetislava Lukića, ova godina je bila dobra za soma, pa je bilo nekoliko kapitalnih uslova od 20 do 40 kilograma. Lukić kaže da je rekord ove sezone ostvario ribolovac Acko Stoilkov, koji je tokom avgusta ulovio soma kapitalca od 38 kilograma, a prošle jeseni upecao je soma teškog 42 kg.

P. Videnov

Foto: iz albuma Vladana Božilova

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar