Za Dan opštine – „Crga“, izložba Perice Donkova

Jedan od vodećih likovnih stvaralaca srednje generacije u Srbiji, Perica Donkov otvoriće za Dan opštine Dimitrovgrad u galeriji „Metodi Meta Petrov“ izložbu pod nazivom „Crga“. Po rečima samog autora, postavka će biti bazirana oko ogromne 9X2 metra crge, dok će okolo biti izloženo još dvadesetak radova sa njegove beogradske izložbe „Slepa vera“, koja je po mišljenju kritičara lista „Politika“ bila najbolja u prošlogodišnjoj likovnoj produkciji i ponela je nagradu „Vladislav Ribnikar“.

I u ovom slučaju Perica Donkov će doneti nešto što kod njega traje najmanje trideset dodina, bilo kao poriv, inspirativni nemir ili ogoljena inspiraciija tkanjem, natkavanjem i potkom, koja spaja čitav životni krug, na kojoj se rađa, po kojoj se hoda i umire.

Doneće je, kako kaže profesor Čedomir Vasić, kao vrh likovih zbivanja u Srbiji, ili kako stoji u obrazloženju za nagradu „Vladislav Ribnikar“, kao jedan od najizrazitijih slikara neoenformela u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Nišu, koji godinama radi predano i energično, stvarajući u kontinuitetu konsekventan opus iz koga se prepoznaje svest o ugroženosti pojedinca, o egzistencijalnoj teskobi savremenog čoveka, o otuđenju, destrukciji i opštoj nesigurnosti.

Ono što je ipak najupečetljivije i pre otvaranja je tematika i sam naziv izložbe “crga”, od koje je teško naći bolju simboliku i paradigmu načina života na prostorima oko Stare planine u Srbiji. Teško je i prevesti i na srpski i na bugarski, mada takvi izrazi postoje u oba jezika.

Ipak, samo sa izgovorom crga ona postaje nešto na čemu se rađa, što vas celog života utopljava i pokriva u snu, s čim se odlazi na rad u polju, u pečalbu, ili pak u rat, što je jednako jak simbol kao kućni prag i ognjište, i ako je sreće na njoj se i umre i na kraju bude pokrovac za put u neki drugi svet. Zato crga sve to može da znači, jedino ako se izgovori i napiše kao crga.

Izložbu će 21. septembra otvoriti Slobodan Bane Krstić, novinar koji živi u Nišu, ali je mnoge stranice poklonio kulturi i Caribrodu. Za publiku će biti otvorena do 8. oktobra.

Perica Donkov je rođen 1956. u Mazgošu kod Dimitrovgrada, diplomirao 1981., a magistrirao 1984. na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Radenka Miševića. Od 1983. član je ULUS-a. Trenutno je redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Dobitnik je 14 nacionalnih nagrada za slikarstvo i imao 35 samostalnih izložbi u zemlji i svetu. Ovo je 36. izložba Perice Donkova.

Slobodan Aleksić

Foto: Igor Milatović

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar