Lokalna akcija Planinarskog društva „Preslap“ – Vrh Kun novi adut Suve planine

Dva i po meseca nije bilo moguće organizovati zvanične planinarske akcije i programske aktivnosti, a onda je svoje akcije u velikom stilu obnovilo Planinarsko društvo „Preslap“. U nedelju, 13.septembra Planinasko društvo „Preslap“ organizovalo je lokalnu akciju, na Suvoj planini, čije je glavno odredište bio vrh Kun, visok 659 metara, koji se nalazi u ataru sela Bancarevo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 139-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 140-1024x683.jpg

Pre nekoliko godina, sa promovisanjem vrha Kun kao odredišta za planinare, otpočeo je Rade Nikčević, a sada valja sve te aktivnosti pojačati i podići na najviši nivo, organizacijom akcija i manifestacija, onoga po čemu je Planinarsko društvo „Preslap“ i prepoznatljivo. Tako je i odaziv na lokalnu akciju 13.septembra bio izvanredan, učestvovalo je 58-oro planinarki i planinara, kao i rekreativaca. Predstavnike su, pored Planinarskog društva „Preslap“, imali i Planinarsko društvo „Trem 1810“ Donji Dušnik, Planinarsko-sportski klub „Mosor“ Niš, Planinarski klub „Železničar“ Niš i Planinarsko društvo „Suva planina“ Niš.

This image has an empty alt attribute; its file name is 141-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 142-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 143-1024x683.jpg

Ono što privlači na trasi uspona na Kun jeste dostupnost svakome iole spremnom rekreativcu i planinaru i lakoća u kretanju, bez posebnh napora. Potom – možda i najatraktivniji pogledi i vidikovci na masivu Suve planine. Sa određenih mesta najpre se vide, kao na dlanu, selo Jelašnica, Niška Banja i grad Niš. Sa nekih drugih mesta vidi se dobar deo grebena Suve planine, a u blizini samog vrha Kun vidi se i cela „potkovica“ Suve planine!

This image has an empty alt attribute; its file name is 144-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 145-1024x683.jpg

Trasa uspona počinje kod spomenika oslobodiocima Jelašnice, u centru ovog sela. Prva duža stanka pravi se na vidikovcu Vodnički kamen, koji je visok 400 metara, a uzdiže se iznad doline koja razdvaja greben Jelašnica – Kun – Bancarevo, sa grebenom Kusača – selo Kunovica. Kroz ovu dolinu, izgrađen je i novi autoput Niš – Sofija. Sa Vodničkog kamena, toliko se jasno vidi grad Niš, da se razaznaju i ulice, i stambene i poslovne zgrade…

This image has an empty alt attribute; its file name is 146-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 147-1024x683.jpg

Od Vodničkog kamena nastavlja se trasa ovim onižim grebenom, visokim između 500 i 550 metara, koji je jako blizu Jelašničkoj klisuri i paralelno se pruža sa ovim atraktivnim parkom prirode. Čini se da je na dohvat ruke dobro poznati vrh Radov kamen, ispod koga su stenovite formacije Prozorac i Carevo korito, a svuda oko njih su divovske stene na istočnoj obali Jelašničke reke i srce klisure. Sasvim jasno vidi se i zapadna strana Klisure, na kojoj dominira vrh Inatovac. I sve to je na samo par stotina metara od trase koja će u konačnici planinare odvesti u atar sela Bancarevo i na vrh Kun.

This image has an empty alt attribute; its file name is 148-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 149-1024x683.jpg

Od najviših vrhova Suve planine, pogled se najpre otvara ka vrhovima na niškoj „potkovici“ – ka Mosoru, Sokolovom kamenu i Tremu, te prevoju Devojački grob. Valjalo je malo sačekati i krenuti u završni uspon na vrh Kun, a onda se samo okrenuti jednom, više puta…često se okretati, zato što se sa tog mesta u jednom pogledu, jednom kadru – vidi celokupna „potkovica“. Prizoru niških vrhova dodaju se i oni na belopalanačkoj „potkovici“ – Pasarelo, Smrdan, Rženac i Divna Gorica.

This image has an empty alt attribute; its file name is 150-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 151-1024x683.jpg

Sa Kuna, učesnici akcije su se spustili u selo Donja Studena i tako prevalili oko 15 kilometara na ovoj sasvim laganoj i pristupačnoj trasi.

U srcu Jelašničke klisure odvijaju se aktivnosti u penjanju na stenama i rekreativno-planinarske aktivnosti obilaska klisure. Malo dalje, ova trasa se može produžiti ka vrhovima Inatovac i Kobilica i selu Jelašnica. Okolina izletišta Bojanine vode, polazno je mesto za uspone na tri najpoznatija vrha Suve planine – Mosor, Sokolov kamen i Trem. Sada, međutim, valja poraditi na maksimalnom promovisanju još jednog velikog aduta Suve planine, kakav je nesumnjivo trasa koja vodi ka Kunu, i na ovom području dodatno razvijati aktivni odmor i rekreativne aktivonsti. Ovim će se sveukupna ponuda raznih sadržaja Suve planine značajno povećati.

Na ovoj akciji Planinarskog društva „Preslap“, vodički tim činili su Petar Ratković, Jelica Nikolić, Nenad Stojanović „Ujče“, Novica Vidojković i Miroslav Dokman. Naravno, učešće Novice Vidojkovića, na bilo kojoj planinarskoj akciji, otvara dodatne teme, zato što je ovaj proslavljeni stručnjak za lekovito bilje uvek spreman da održi predavanja i podeli dosta saveta na temu lekovitog bilja. To se odigralo i na ovoj akciji, a Suva planina je ionako poznata kao područje bogato lekovitim biljem.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap” Niš

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar