U Srbiji koronavirusom zaražene još 82 osobe, dva pacijenta preminula

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 6.877 osoba, od kojih su 82 nalaza pozitivna na koronavirus.

U saopštenju se navodi da je u poslednja 24 časa od ove bolesti preminula dva pacijenta, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 738, dok je smrtnost 2,26 odsto.

Broj hospitalizovanih pacijenata je 320, pri čemu se na respiratorima nalazi 21 osoba.

Od početka epidemije u Srbiji je testirana ukupno 1.056.256 osoba, a potvrđeno je 32.695 slučajeva koronavirusa, stoji u saopštenju.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je rekao za RTS da od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka po kojoj su državljani Srbije koji se vraćaju u zemlju, iz zemalja gde je veliki broj zaraženih korona virusom, u obavezi da se prijave zdravstvenom sistemu iako nemaju simptome korona virusa.

Kako je objasnio, prijava je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-Zdravlje i prilično je jednostavna, jer se ubacuju lični podaci.

Kaže da, čim se prijava izvrši preko tog sistema, osoba je rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa i ostale respiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Kako je naveo, kada osoba dođe u ambulantu, tamo već postoje povratne informacije.

Od podataka koje je potrebno uneti, to su granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke.

Kon kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu.

 Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar