Mladi džezeri oduševili publiku: JAIN projekat „Kreativne Evrope“ na Nišvilu

U sklopu septembarskog izdanja Nišvila sinoć su nastupili mladi džez muzičari okupljeni oko projekta JAIN („Jazz i interkulturalizam“), koji je podržan od strane programa Evropske Unije „Kreativna Evropa“.

Utisci publike posle pojedinačnog predstavljanja grupa iz svake zemlje i zajedničkog nastupa na kraju programa, bili su da je to sigurno jedan od najupečatljivijih, najenergičnijih i najemotivnijih nastupa na Nišville festivalu tokom prethodnih godina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 217-1024x683.jpg

JAIN projekat okuplja mlade muzičare iz Srbije, Albanije i Italije, a ovonedeljni susret u Nišu je početak drugog kruga upoznavanja (pošto se svake godine okupljaju novi sastavi), zajedničkih proba i nastupa, jer će mladi džezeri nastaviti druženje i muziciranje već za nedelju dana u Tirani, a onda tokom oktobra i na Sardiniji. Nosilac ovog projekta je „Nišville Fondacija“, a partneri su organizacije „Syri Blu“ iz Tirane i „Jana project“ sa Sardinije.

Podsećamo da je prvi krug ovog projekta održan prošle godine druženjem i koncertima u Nišu tokom Nišvila, zatim septembra na Sardiniji u sklopu festivala „Musica Sulle Bocche“ i oktobra, kao deo programa festivala „Jazz in Albania“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 218-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 219-1024x683.jpg

U okviru ovogodišnjeg susreta u Nišu, osim završnog koncerta, zajedničkih proba i jazz radionica koje su držali iskusni džez muzičari – umetnici u rezidenciji, juče je održana i press konferencija i tribina na kojoj su predstavnici organizatora napravili rekapitulaciju dosadašnjih aktivnosti i najavili ono što će uslediti do kraja projekta, a sami učesnici – mladi muzičari izneli utiske o boravku u Nišu i najavili predstojeće nastupe.

Septembarsko izdanje Nišvilla večeras se i zvanično završava nakon nastupa grupe Artan lili – pretponoćnim vatrometom uz zvuke numere „Kad sveci marširaju“ (When the saints go marchin` in) u izvođenju Duvačkog orkestra Gorana Cekića sa centralne kule Niške Tvrđave.

Izvor i foto: Nišvil

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar