a

Ovo je zgrada nekadašnje početne stanice popularnog “Ćire”, uskokolosečnog voza, koji je saobraćao na relaciji od Sukova, odnosno Belog Polja do rudnika Rakita.

Voz je od 1928. godine pa do zatvaranja pruge polovinom 60-tih godina prošlog veka, praktično značio život za sve u porečju reke Jerme. Posle ukidanja “Ćire”, ova veoma lepo projektovana i začudo još uvek sveža zgrada postala je pošta.

U tom svojstvu zabeležila je i kamera snimatelja FAR-a Stefana Pavića.

Ispred nje je dečak koji verovatno ne zna za istoriju tog zdanja, ali zato uživa u lopti i osunčanom početku jeseni, nesvestan da sa ove nekadašnje stanice više nikada neće krenuti voz.

 Slobodan Aleksić Ćosa

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar