Jedan pacijent preminuo i još 75 osoba zaraženo koronavirusom u Srbiji

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 7.422 osobe, od kojih je 75 nalaza pozitivno na koronavirus.

U saopštenju se navodi da je u poslednja 24 časa od ove bolesti preminuo jedan pacijent, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 746, dok je smrtnost 2,24 odsto.

Hospitalizovano je 276 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalaze 22 osobe.

Od početka epidemije u Srbiji su testirana ukupno 1.106.444 lica, a potvrđeno je 33.238 slučajeva koronavirusa, stoji u saopštenju.

Kisić Tepavčević: Epidemijska situacija stabilna

Zamenica Instituta „Batut”, Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da je epidemijska situacija stabilna i da je Srbija sa najmanjim stepenom obolevanja od kovida 19 u Evropi.

“To nam se nije desilo slučajno, to je zasluga svih nas, pridržavanjem mera uspeli smo da držimo stabilnu epidemiološku situaciju”, kaže doktorka Kisić.

Gojković: Primarni cilj je da nemamo ekspanziju boja zaraženih

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je epidemijska situacija i u Vojvodini stabilna, kao i u celoj Srbiji.

“Primarni cilj nam je da nemamo ekspanziju boja zaraženih, od nas zavisi kako ćemo se i na koji način boriti sa ovim, to je izuzetno važno za naš zdravstveni sistem i za naše građane”, naveo je Gojkković.

Da bismo održali ovakvu situaciju potrebna je pomoć građana, rekao je Gojković.

U osnovnim školama 39, a u srednjim 16 slučajeva zaraze

Doktorka Kisić Tepavčević je rekla da da se nada da će se i u narednom periodu održati povoljna situacija s obzirom da se ulazi u period respiratornih infekcija, kada je rizik od obolevanja veći.

“Prošlo je četiri nedelje od početka školske godine. Kako je rekla, do sada su zabeleženi sporadični slučajevi obolevanja. Ukupno je u osnovnim školama registrovano 39, a u srednjim školama 16 slučajeva”.

 Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar