Jedan pacijent preminuo i još 73 osobe zaražene koronavirusom u Srbiji

Na konferenciji za medije Republičkog Kriznog štaba saopšteno je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 6.661 osobe, od kojih su 73 nalaza pozitivna na koronavirus.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naveo da je u poslednja 24 časa od ove bolesti preminuo jedan pacijent i dodao da je ukupan broj smrtnih slučajeva 751.

Hospitalizovan je 281 pacijent, pri čemu se na respiratorima nalaze 23 osobe, rekao je Lončar.

Lončar: Postoje gradovi gde se povečava broj zaraženih

Ministar Lončar je istakao na konferenciji za štampu Kriznog štaba da postoje neke sredine tj. gradovi gde se povećava broj zaraženih. Ukazao je da se radi o Nišu, Kraljevu, Trsteniku i Vranju.

“To nama zadaje problem, jer želimo da to rešimo u startu”, rekao je Lončar i apelovao na lokalne krizne štabove da u istom momentu zasedaju i donose odgovarajuće mere.

Kon: Povećana pripravnost u Beogradu

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je Beograd i dalje najdominantniji po broju novoobolelih, a od 73 slučaja potvrđena u poslednja 24 sata – 23 su iz prestonice.

“U svakom slučaju vrlo je ozbiljno na redu razmišanje kada i kojom prilikom primeniti oštrije mere, danas je zasedao Krizni štab u Beogradu ja još uvek nemam da je nešto doneto kao odluka, ali je povećana budnost i pripravnost”, dodao je Kon.

Kon: Nikada ništa nije prikrivano od podataka

Doktor Predrag Kon kaže da se podaci koji se saopštavaju na konferencijama dobijaju iz “Batuta” i da su merodavni.

“Nikada ništa nije prikrivano od podataka, to je jako važno naglasiti, posebno zbog toga što se spekuliše u javnosti nešto što je vezano za potpuno odvojene načine praćanja. U aktuelnoj situaciji sve ono što je objavljivano bilo je potpuno sve ono što je bilo dostupno”, rekao je Kon.

Janković: Neke stvari ne mogu da se utvrde na dnevnom nivou

Doktor Srđa Janković objasnio je da se razlikuje praćanje na dnevnom novou i sabiranje tih brojki i ono što može da se istraživanjem utvrdi kasnije.

“Te razlike variraju i imamo primere iz Kine, Italije i Nemačke i drugih zemalja da je kasnije naučnim istraživanjima nađeno da je broj negde i obolelih i preminulih, a negde preminulih bio veći. To nije neočekivano s obzirom da za neke stvare je potrebno vreme”, rekao je Janković.

“Neke stvari ne mogu da se utvrde na dnevnom nivou nego se utvrđuju tako što se periodično rade analize”, dodao je Janković.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar