a

Dve osobe preminule i još 107 novozaraženih koronavirusom u Srbiji

Ministarstvo zdravlja Vlade Repubilke Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 4.751 osobe, od kojih su 107 nalaza pozitivna na koronavirus.

U saopštenju se navodi da su u poslednja 24 časa od ove bolesti preminula dva pacijenta, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva uvećan na 753. Procenat smrtnosti je 2,23 odsto.

Hospitalizovano je 276 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalazi 20 osoba, stoji u saopštenju.

Kisić: Izuzetno povoljna situacija, moramo tako da je zadržimo

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić rekla je za RTS da je “Batut” krovna institucija za javno zdravlje u zemlji, u koju dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

“Mi o tome redovno pišemo izveštaje, tako je bilo i prethodnih decenija o zaraznim bolestima. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vreme za prikupljanje podataka, kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu”, napominje epidemiolog i član Kriznog štaba.

Kada je reč o epidemijskog situaciji i brojkama koje pristužu svakodnevno, Kisićeva ukazuje da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata kao i koliki je broj osoba na respiratoru, sa najtežom kliničkom slikom.

Takođe, dodaje, bitno je i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapacitet kako bi se reagovalo na vreme.

Ističe da je epidemijska situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju sa drugim zemljama regiona i Evrope. Navodi da predstoji zimski period kad je sezona i drugih respiratornih infekcija.

“Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo da se dozvoli zaraza i širenje infekcije”, istakla je Darija Kisić.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar