U Srbiji 121 novi slučaj koronavirusa, preminula jedna osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj umrlih povećan na 758, saopštila je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare.

Na koronavirus je testirano 6.700 osoba, a registrovan je 121 novi slučaj. Na respiratorima je 20 pacijenata.

Kisić Tepavčević je dodala da se beleži porast broja obolelih, a ako se gleda rizik oboljevanja na nivou čitave Evrope Srbija je i dalje jedna od zemalja koja ima najnižu stopu.

“Zadatak svih nas je da se potrudimo da to održimo, a iskustvo drugih zemalja nam je pokazalo kako ova situacija može brzo da se promeni. Može svako od nas da da sve od sebe da se spreči širenje virusa i do sada smo pokazali da smo bili odgovorni i sada je na svima nama da se i dalje tako ponašamo”, poručila je ona.

Takođe, dodala je da je odluka da se sve sportske manifestacije održavaju bez prisustva publike.

“U ovom momentu imajući u vidu kod nas povećanje učestalosti oboljevanja takvo okupljanje bi se smatralo visokim rizikom za dalje prenošenje infekcija”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Direktor Ortopedske bolnice “Banjica” Zoran Baščarević je naveo da je ta bolnica imala 13.000 operacija prošle godine, a u ovom trenutku jedva je urađeno 5.000.

“Molim sve naše građane da nam pomognu da ostanemo ortopedija, jer treći talas je svuda u Evropi i doći će i do nas, hajde da pokušamo da velike institucije ostanu to što jesu, da mi ostanemo u ortopediji”, dodao je Baščarević i poručio građanima da se pridržavaju svih mera.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio je da će biti rigoroznije kontrole ugostiteljskih objekata, kontrolisaće se i radno vreme i nošenje maski u tim objektima.

“Činjenica je da postoje ugostiteljski objekti koji ne poštuju radno vreme, činjenica je da se radi posle propisanog vremena i činjenica je da ima onih koji reklamiraju žurke, a nemaju dovoljno prostora da prime sve te ljude”, rekao je Vesić.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar