U Srbiji nova 173 slučaja koronavirusa, preminula još jedna osoba

U poslednja 24 sata na koronavirus je testirano 6.933 osoba, a registrovano je 173 nova slučaja, saopštila je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare.

Preminula je još jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj umrlih povećan na 761. Na respiratorima je 21 pacijent.

Ona je takođe rekla da se vidi trend porasta broja zaraženih, ali da ga ne prati značajan porast hospitalizacija niti porast broja ljudi na respiratorima.

“Međutim, ipak nas sve zabrinjava porast broja osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije”, ističe Darija Kisić Tepavčević.

Od početka školske godine koronavirus potvrđen je kod 98 dece, dodala je Kisić Tepavčević. Zaražen je 61 učenik u osnovnim školama, a u srednjim 37 učenika.

Kisić Tepavčević je navela da je od 5. oktobra do danas virus otkriven kod 17 dece, od čega devet kod učenika osnovne škole, a osam kod srednjoškolaca. Pojasnila je da se radi o sporadičnom obolevanju.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je puštanje u rad naredne nedelje novog integrisanog elektronskog sistema državnih organa, koji će i državi i građanima pomoći u borbi protiv pandemije.

Sistem će omogućiti, kako je dodao, da rešenja sanitarne inspekcije i druga bitna obaveštenja u vezi sa zdravstvenim merama budu elektronski kreirana i dostavljena na građanima putem elektronskih portala i putem portala e-zdravlje.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je Srbija nabavila “remdesivir”, novi lek protiv Covida-19 i da od ponedeljka kreće njegova distribucija.

“To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku”, rekla je doktorka.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar