a

Nakon Miholjdana počinje prava jesen

U pravoslavnim hramovima 12. oktobra se obeležava praznik Svetog Kirijaka Otšelnika, u narodu poznatiji i kao Miholjdan

Crkvene knjige kažu da je Prepodobni Kirijak Otšelnik rođen u Korintu krajem IV veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. Čitajući Sveto pismo, vrlo rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Kirijaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih, a ceo život proveo je bežeći od ljudske slave. Živeo je 109 godina.

Ovaj svetac, koga narod zove i Sveti Miholj je zaštitnik i krsna slava mnogih domova. Smastra se zaštitnikom moreplovaca, te na ovaj dan oni nisu isplovljavalji, kako ne bi uvredili sveca. U pojedinim krajevima Srbije održavaju se zavetine, litije i sabori, ali sve u skladu sa protivepidemijskim merama zbog pojave koronavirusa.

Prema narodnom verovanju, ovaj dan je vezan za smenu leta i jeseni. Posle Miholjdana nastupa prava jesen, iako je kalendarski uveliko počela, a ako se topli dani nastave u narodu se taj period zove “miholjsko leto”.

P. Videnov (izvor: FAR / RTS)

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar