U Srbiji nagli skok broja novozaraženih – zvanično 245, preminula još jedna osoba

U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminula je jedna osoba, pa je ukupan broj umrlih povećan na 768, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od posednjeg preseka stanja testirano je 6.428 osoba, a registrovano je 245 novih slučajeva zaraze. Na respiratorima su 22 pacijenta, a procenat smrtnosti je 2.18%.

Raste broj zaraženih u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da je među obolelima najviše mladih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da da koronavirus pokazuje da povećava svoj potencijal, ali da se broj novih slučajeva zaravnjuje na višem nivou. Istakao je da je nezahvalno licitirati sa brojem novih slučajeva, kao i da je važno usporiti širenje zaraze kako bi zdravstveni sistem opstao.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od 1. septembra u školama od koronavirusa obolelo 108 učenika – 65 u osnovnim i 43 u srednjim, kao i 36 zaposlenih.

Šarčević je u izjavi za Televiziju N1 precizirao da je od početka ovog meseca koronavirusom zaražen 51 đak, 30 u osnovnim i 21 u srednjim školama, kao i sedmoro zaposlenih.

U učeničkim domovima nema obolelih od koronavirusa, dok je u studentskim centrima ove nedelje zabeležen jedan slučaj obolevanja, dodao je ministar.

On je ocenio da je stabilan broj polaznika onlajn nastave, odnosno da je 2,9 odsto njih iz osnovnih škola, a 3,8 odsto iz srednjih.

Prema njegovim rečima, transmisija virusa u školama je jako mala, budući da se 1,6 učenika dnevno zarazi na njih 850.000.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: Mirjana Minja Milić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar