U Srbiji potvrđena još 203 slučaja koronavirusa, dve osobe preminule

Prema poslednjem preseku, koronavirus u Srbiji je registrovan kod još 203 lica, a od posledica zaraze preminule su dve osobe, objavljeno je na sajtu covid19.rs. Tako se ukupan broj umrlih popeo na 770, a procenat smrtnosti je 2,17 %.

U poslednja 24 časa testirane su 6.504 osobe, a od početka epidemije 1.219.908 ljudi.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u zemlji je 35.454, dok je broj hospitalizovanih 359. Na respiratorima se nalazi 25 pacijenata.

U Srbiji se beleži dnevni porast obolelih od kovida 19. Epidemiolozi ponovo pozivaju na poštovanje mera protiv širenja koronavirusa, posebno u Beogradu.

Povećava se broj zaraženih, ali i pacijenata na bolničkom lečenju, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovida 19, a samo pre nedelju dana bilo je 270.

“Obistinilo se ono što smo nagoveštavali da može da se desi prethodnih nekoliko nedelja, jer je vrlo teško da Srbija bude izolovano ostvro obzirom na to da korona bukti, divlja u svim svim zemljama koje nas okružuju”, rekao je Đerlek za Tanjug.

Ističe da su pojačane kontrole sprovođenja preventivnih mera i da je za 40 dana urađeno 4.850 inspekcijskih nadzora. Ministarstvo zdravlja otvorilo je posebnu vajber aplikaciju na koju je stiglo 950 prijava građana zbog nepridržavanja epidemioloških mera.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će insistirati na tome da lokalni Krizni štabovi više ne izdaju “specijalne dozvole” za svadbe i proslave, pošto upravo takva okupljanja, kako je ocenio, daju priliku virusu da cirkuliše.

Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković.

Školski sistem u postojećim epidemijskim uslovima se dobro drži i bilo bi dobro da tako što duže i ostane, kaže ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Izvor: covid19.rs / RTS

Foto: Mirjana Minja Milić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar