U Srbiji preminule još dve osobe, novih 265 slučajeva zaraze

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 7.429 osoba, a koronavirus je potvrđen kod njih 265, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Od posledica koronavirusa preminule su još dve osobe, pa je ukupan broj umrlih od početka epidemije 772. Na respiratorima su 23 pacijenta.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević navela je da su maske obavezne u svim zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima ukoliko se čeka u redu gde je nemoguće održati distancu, dok je stručna preporuka da se one nose i na otvorenom prostoru.

Ona je takođe rekla da je uzrasna distibucija virusa do deset godina 11 osoba, od 10 do 20 godina 21 osoba, od 20 do 30 godina 26 osoba, od 30 do 40 godina 52 osobe, od 40 do 50 godina 56 osoba, od 50 do 60 godina 48 osoba, od 60 do 70 godina 31 osoba, od 70 do 80 godina 15 osoba, od 80 do 90 godina 5 osoba.

“Vidimo da u uzrasnoj grupi do 60 godina se nalazi više od 80 odsto laboratorijski potvrđenih slučajeva”, dodala je Kisićeva.

Na pitanje da li su tačne vesti da će škole od 1. novembra preći na onlajn nastavu, doktorka Kisić kaže da postoji komisija koja redovno prati aktuelnu epidemiološku situaciju u osnovnim i srednjim školama i odluka se donosi u zavisnosti ne samo od apsolutnog broja korona pozitivnih učenika, nego i od toga da li se širi ova infekcija u školskoj sredini.

“Do sada u preko 95 odsto slučajeva smo imali sporadično obolevanje, da je istraživanje pokazalo da se zaražavanje desilo izvan školske sredine i u četiri situacije se virus proširio u okviru samog odeljenja”, dodala je Kisićeva.

Navela je da nije doneta bilo kakva odluka niti se o tome diskutovalo. Ukazala je da do 1. novembra ima još 15 dana i da je to dosta dug vremenski period kada je u pitanju koronavirus.

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković navela je da svako zapaljenje pluća pacijenata posle 65 godina je rizično, a posebno su u riziku ako dobiju Covid, jer je za njega karakteristična obostrana pneumonija, koja u startu zahvata oba plućna krila. Ukazala je da sada postoje dokazi da koronavirus napada i kardiovaskularni sistem – krvne sudove, sam srčani mišić i podiže rizik od nastanka embolije pluća.

Izvor: covid-19.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar