Novinarka Jelena Zorić, snimatelj Aleksandar Cvrkotić i redakcija lista Danas dobitnici novinarske nagrade “Dušan Bogavac”

Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija “Dušan Bogavac”, odlučio je da su dobitnici nagrade za 2020. godinu novinarka i snimatelj Televizije N1 – Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić, i redakcija lista Danas.

Novinarka N1 Jelena Zorić je svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma. Takođe, nagradu je zaslužio i snimatelj N1 Aleksandar Cvrković, kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke.

Redakcija dnevnog lista Danas već više od dve decenije nastoji da svojom uređivačkom politikom i publikovanim sadržajima na delu pokaže standarde etičkog i hrabrog novinarstva, a to usmerenje i opredeljenje dokazali su i tokom ove godine. Danas je trenutno jedini slobodni i nezavisni dnevni list u Srbiji, što nažalost govori o turobnoj slici medijske scene.

Ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili su i redakcija BIRN-a, novinarka Tamara Grujić za TV serijal “Sa Tamarom u akciji”, kolumnista lista Danas i pozorišni reditelj Zlatko Paković, i novinarka i urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić.

U žiriju su bili prethodni dobitnici nagrade Tatjana Lazarević (KoSSev), Vuk Cvijić (NIN) i Branislav Šovljanski (ispred radakcije TV N1), te Filip Mladenović, u ime Fondacije “Dušan Bogavac”, i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Svečana dodela novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost biće održana u sredu, 28. oktobra 2020. godine, od 12 sati, u beogradskom Medija centru.

NUNS i Fondacija “Dušan Bogavac”

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar