a

Festival “Dani izvorne muzike” u Nišu – čuvar folklornog bogatstva nacionalnih manjina

Folklorno bogatstvo i tradicionalna muzika bugarske, vlaške i češke nacionalne manjine, kao i većinskog srpskog naroda, predstavljeno je na 11. festivalu “Dani izvorne muzike 2020” u Niškom kulturnom centru.

This image has an empty alt attribute; its file name is 394-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 395-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 396-1024x683.jpg

Ovu tradicionalnu manifestaciju 23. oktobra otvorili su dimitrovgradski muzičari Aleksandar Vasov (kaval i vokal), Dragoljub Pejčev (gitara) i Georgi Andrejev (kaval i bubanj-tupan), koji su predstavili bugarsku manjinu. U uvodom muzičkom bloku na početku koncerta i na kraju festivala izveli su pesme i igre sa bugarskim melosom, dok su festival zatvorili popularnom bugarskom melodijom “Hubava si moja goro”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 397-1024x683.jpg

Mladi muzičar Filip Savić iz Svrljiga (gajde i granjka) predstavio je folklornu muziku većinskog naroda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 398-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 399-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 400-1024x683.jpg

Vlašku nacionalnu manjinu rezprezentovali su instrumentalna grupa iz Zaječara i duet Melanija Tošić i Katarina Milanović vlaškim pesmama i igrama, dok je muški hor “Češka beseda” iz Bele Crkve izveo pesme češke nacionalne manjine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 401-1024x683.jpg

Festival je organizovalo niško udruženje “Balkan” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Nacionalnog saveta bugaske nacionalne manjine u Srbiji, uz odobrenje i upustva Instituta za javno zdravlje Niš, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera i ograničen broj posetilaca.

This image has an empty alt attribute; its file name is 402-1024x683.jpg

“I pored epidemije koronavirusaм uspeli smo da po jedanaesti put organizujemo ovaj tradicionalni kulturni događaj, koji je protekao u najboljem redu. Bili su zadovoljni i učesnici i publika. Koncert je u celosti snimljen, te će uskoro širi auditorijum imati priliku da ga pogleda putem interneta. Događaj je zatvoren svojevrsnom himnom mog udruženja i prelepom bugarskom pesmom `Hubava si moja goro` i verujem da je festival svih ovih godina postao čuvar folklornog bogatstva nacionalnih manjina” – rekla je za FAR Slavica Andonov, predsednica udruženja “Balkan”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 403-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 404-1024x683.jpg

Zahvalnice su dodeljene učesnicima festivala i dr Slavici Aleksić, predstavnici niške opštine Pantelej.

P. Videnov

Foto: Dragan Živković Toza / Udruženje “Balkan”

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar